Bad Nieuweschans – Een globetrotter is hij altijd al geweest, Michel Pintus, geboren en getogen in Bad Nieuweschans, maar nu woont hij in Den Haag. Voor zover hij weet is hij de enige mannelijke atleet uit Nederland die meedoet aan de marathon in Pyongyang, Noord Korea. Hij heeft al verschillende marathons gelopen en bijvoorbeeld in Rotterdam een behoorlijke tijd neergezet, namelijk in 3 uur en 36 minuten. Michel (46 jaar) zocht voor dit jaar een nieuwe uitdaging en met wat zoekwerk op het internet kwam hij op een site terecht waarop de mogelijkheid bestond om in te schrijven voor de Noord Koreaanse marathon op 8 april.
De start en finish is al helemaal bijzonder, want deze vindt plaats in het grote stadion, met een capaciteit van 50.000 bezoekers in Pyongyang, dat helemaal vol zal zitten met enthousiaste fans. Michel kijkt al enorm uit naar dit moment, want wie maakt dit mee. Het is voor buitenlanders sowieso niet gemakkelijk om het land binnen te komen, maar via het Engelse organisatiebureau is het hem gelukt om een visum te bemachtigen en met een groep atleten uit Europa begin april naar China (Beijing) af te reizen en vandaar uit naar Pyongyang door te vliegen.
Michel treedt een beetje in het spoor van Floortje Dessing als het gaat om de onderneming, want naast de marathon kan hij ook enkele dagen het dagelijkse leven in Noord Korea meemaken, een reis die Floortje ook heeft gemaakt. Michel is al bijna 14 jaar medisch hulpverlener bij de ANWB alarmcentrale. In die hoedanigheid haalt hij vaak mensen op uit het buitenland die door een ongeval of ziekte weer naar Nederland gerepatrieerd moeten worden.
Marathon
“Mijn eerste marathon heb ik 2012 gelopen. Ik was een fervent voetballer, maar toen ik wat ouder begon te worden en voor mijn gevoel niet meer zo goed in de voetballerij mee kon draaien heb ik mijn andere passie opgepakt, namelijk het lange afstand hardlopen. Overigens voetbal ik nog graag mee binnen het team van VV Nieuweschans. Wat betreft de marathon ben ik direct gegaan voor de volledige marathon en dat was in Rotterdam. Het is een bepaalde focus en dat maakt je hoofd heerlijk leeg. En het mooie er van is dat ik mijn eerste marathon samen heb gelopen met de huidige voorzitter van VV Nieuweschans, Dick Smook.
Hoe ik met de geplande marathon in Noord Korea in aanraking ben gekomen is best bijzonder. Het was op een dag in november en ik was vrij van mijn werk en ik wilde in 2018 weer een marathon lopen en opeens zag ik op internet de Pyongyang marathon en ik dacht nog: dat kan toch niet. Het land is zo gesloten en het bleek dat het toch kon en dit in combinatie met een vijfdaagse rondreis door het land. Ik heb gewoon iets met landen die gesloten zijn en dat fascineert mij en middels zo’n mogelijkheid in combinatie met een marathon dan wordt het alleen maar erger”, aldus Michel Pintus.
Organisatie
Het lukt niet in je eentje om aan zo’n marathon te kunnen deelnemen. Michel is het gelukt om via een organisatiebureau in Engeland, met een vestiging in Beijing, dit te kunnen bewerkstelligen. Deze hebben weer contact met het bureau voor Toerisme in Noord Korea en zo heeft Michel een visum kunnen bemachtigen. Dit bureau mag als enige de aanvragen voor deelnemers aan deze marathon verzorgen. Deze marathon in Pyongyang wordt elk jaar gehouden, maar sinds een jaar of vier mogen er ook buitenlanders aan deelnemen en volgens Michel is dit best uniek maar hij weet nog niet wie zijn Nederlandse collega is. Überhaupt heeft hij nog geen informatie gekregen van de andere renners en uit welke landen ze komen. Ze zullen elkaar pas treffen op de luchthaven, bovendien zijn het geen concurrenten van elkaar.
In totaal zullen er zo’n tienduizend atleten aan de start verschijnen. Voor de meeste renners die zich hebben ingeschreven via genoemde Engelse/Chinese organisatie, zal deze marathon al een evenement op zichzelf zijn en een geweldige belevenis om eens in je leven mee te mogen maken. Overigens verwacht Michel weinig Keniaanse atleten daar in Pyongyang aan te treffen, maar weet wel dat Aziatische renners ook scherpe tijden neer kunnen zetten.
Kim il Sung
De start en finish is in het Kim il Sung Stadium in de hoofdstad. Daarna voor een groot door Pyongyang zelf, rond de Arch of Triumph, want die hebben ze daar ook, en vervolgens loopt de route voor het allergrootste deel langs de brede rivier de Teadong, via de beroemde Changion Street, het Kim il Sung Square en passeren ze het Grand Theatre. De weersomstandigheden zullen voor de Europese atleten aangenaam en vertrouwd aanvoelen, met een temperatuur zo rond de 20 graden C.
Deze marathon staat op de officiële lijst van de internationale atletiek federatie de IAAF. “Ondanks alle boycotten die tegen Noord Korea lopen, is de marathon van Pyongyang volledig internationaal geaccepteerd, want het is net als de met de onlangs gehouden Olympische Spelen, verbroedert sport enorm en dan vallen ineens alle grenzen weg. Het is voor mij wel toevallig dat de marathon in Pyongyang gelijk valt met de marathon van Rotterdam, anders had ik daar aan meegedaan. Ik vertrek op 2 april en ben dan op de 3e in Beijing en op de 4e april worden wij door de organisatie geïnformeerd, omtrent de ‘spelregels’ in Noord Korea, zoals niet fotograferen zonder dat de gids erbij is, niet alleen het hotel uit etc.
En op 5 april vliegen wij van Beijing naar Pyongyang om ons voor te bereiden op de marathon. Voor en na de marathon zijn er nog allerlei uitstapjes om het land te ontdekken, binnen de mogelijkheden die er zijn en op 10 april gaan wij met de trein het land weer uit. Al met al een hele onderneming waar ik enorm naar uit kijk. Het is misschien een beetje raar om te vertellen. Het gaat natuurlijk om de marathon en daarvoor zal ik mijn uiterste best doen om een goede tijd neer te zetten, maar ik ben een enorme treinfanaat en kijk dus enorm uit naar de treinreis door dit voor mij onbekende land. En het is een beetje gekomen door Floortje Dessing, die ook deze treinreis heeft gemaakt en deze reis ga ik nu ook doen. Prachtige beelden zijn via Youtube wel terug te vinden”, aldus Michel Pintus.
Reacties
Omdat Michel deze sportieve, avontuurlijke onderneming lang voor zichzelf heeft gehouden, is het nu wel een beetje doorgedrongen binnen zijn werkomgeving en collega’s vinden het nu allemaal wel erg spannend. Ook zijn familie en vriendenclub in Bad Nieuweschans zijn inmiddels op de hoogte en leven enorm mee. Het zal dus niet mogelijk zijn om Michel via social media te volgen. Maar na afloop zullen er vast wel enkele foto’s gepubliceerd kunnen worden om een indruk te kunnen krijgen hoe dit avontuur is verlopen. “Natuurlijk heb ik vragen gehad van ‘is dit wel verantwoord’ etc. Maar de organisatie waarmee ik in zee ga doet dit al 25 jaar en nog nooit zijn er problemen gemeld. Dus ik heb het volste vertrouwen dat dit goed zal komen. Bovendien ben ik al in vele landen geweest en heb mij altijd goed kunnen redden, dus dit keer zal het ook wel goed komen”, aldus een super gemotiveerde Michel Pintus geïnterviewd in Bad Nieuweschans.
Door: Frans Stegeman/ BNSnieuws.nl