Winschoten – In de HarbourClub is dinsdagavond een bijeenkomst geweest waar inwoners van Oldambt leden van de gemeenteraad konden ontmoeten. Na een presentatie en uitleg door Gert-Jan Bolt van wat de raad allemaal doet, maar ook wat niet kan, kwam de heer Hans de Wolf van het Wijkplatform Centrum Winschoten aan het woord. Het wijkplatform is destijds een stichting geworden, omdat ze dan subsidies kunnen aanvragen onder andere voor het onderhoud aan het bruggetje/tunneltje in het monumentale Sterrebos.
Wijkplatform Centrum Winschoten
Het wijkplatform Centrum Winschoten kampt nu al weer geruime tijd met het tekort aan vrouw/mankracht. Door pensionering zijn er verschillende bestuursleden en gebiedsregisseurs vertrokken. Hierdoor zijn de contacten met de gemeente nu ook op een laag pitje komen te staan en zijn dus minimaal. Ze zetten zich bijvoorbeeld in voor het verfraaien van leegstaande panden.
“Wij vinden veiligheid ook erg belangrijk. Want waar verwaarlozing is, is ook criminaliteit. Het is gewoon heel erg belangrijk dat panden er verzorgd uitzien”, zegt Hans de Wolf.
CityClub
Aan het woord Bram de Raad: “Er gaat de komende jaren heel veel gebeuren in het centrum van Winschoten. Er moet veel gebeuren om tweede koopstad van de provincie Groningen te blijven maar ook om te groeien. De gemeente is op veel punten goed bezig, maar wij hebben ook duidelijke zorgen. Plannen die uitgelicht zijn, zijn de bouw van een nieuw Stadhuis, het renoveren van het Schönfeldplein, de ziekenhuislocatie, maar al deze plannen komen bij ons niet over als een complete visie”.
(Lees verder onder de foto)
Volgens heer De Raad ligt er niet een plan voor het hele centrum, van ‘waar gaan we naar toe’. Hoe gaat de stad er uit zien, zodat het ook echt een centrumstad is. “Wat wij wel zien is dat op de Lucas locatie maar liefst 8.000 m2 winkeloppervlakte er bij gaat komen. Dat zou op zich best kunnen, alleen wij hebben 25 jaar geleden gezien wat er is gebeurd met de bouw van ’t Rond. Dit centrum is er toen neergezet en vervolgens is er leegstand ontstaan in de Langestraat, maar vooral in de Torenstraat”, zegt Bram de Raad.
In gesprek gaan en niet zomaar iets doen
“Er wordt een nieuwe routing voor het winkelend publiek gecreëerd naar de nieuwe Lucas locatie en daar zijn wij als ondernemers niet blij mee. Het is eerder gebeurd en ik ben bang dat het ook dit keer weer fout gaat. Ook het opengraven van het Schönfeldplein baart ons grote zorgen. Op papier ziet er het allemaal heel mooi uit, maar het kost wel meer dan 100 parkeerplaatsen. Er zijn onderzoeken gedaan met een conclusie dat er meer dan voldoende parkeerplaatsen in Winschoten zijn, maar dat onderzoek is gedaan op een dag dat het Nederlands elftal moest spelen. Logisch dat er dan voldoende plaatsen zijn, ik had toen ook geen klant meer in de winkel”, aldus Bram de Raad.
De Zeepkist
Marijke Kolder, inwoner van Oostwold, maakt zich zorgen over de voorgenomen verkoop van een perceel grond van de gemeente aan Enexis voor de bouw van een groot verdeelstation aan de Noorderringdijk. “Het complex gaat bestaan uit twee gebouwen van bijna 5 meter hoog en 14 meter lang. De totale oppervlakte aan grond is 1600 m2 en de gebouwen worden gebouwd op een terp van zo’n 1 meter hoog,” aldus Marijke.
“Deze locatie is niet geschikt voor de bouw van een dergelijk station en past ook niet in de omgeving. Bovendien komt het dan te liggen om een strook grond waar het dorp met het meer is verbonden. Het is recreatief gebied waar gefietst, gevist en geschaatst wordt. Dit complex tast het gezicht aan het dorp aan, want het zal vanuit de wijde omgeving zichtbaar zijn,” zegt Marijke.
Groot gebouw
Enexis heeft bewoners laten weten dat ze nog nooit eerder zo’n groot gebouw op een dergelijke locatie hebben gebouwd. “De bromtonen en elektrische velden kunnen de gezondheid van mensen beschadigen. Er kan daar niet gebouwd worden omdat de grond venig en drassig is. Ook het transportverkeer wat nodig is voor de bouw veroorzaakt schade aan gebouwen en wegen”, aldus Marijke.
“De gemeente heeft inmiddels de grond onderhands ter verkoop aangeboden aan Enexis, zonder een mogelijkheid tot het maken van bezwaar”, zegt Marijke Kolder.
Jacob Catshof
De Zeepkist is geen carnavaleske bedoening, maar het doet Jeannet Rouw er wel aan denken. Zij is een van de bewoners van het nieuwbouwproject Jacob Catshof in het verlengde van de P.C. Hooftlaan aan de zuidzijde van het spoor. Zij is vol lof over het wonen aan het Catshof, maar is duidelijk veel minder te spreken over de toegezegde groenvoorziening van de gemeente. Aan beplanting is tot op heden niets gedaan.
Ook aan de toezegging dat dit gedeelte eenrichtingsverkeer zal worden is nog niets gedaan, althans de borden zijn nog steeds niet geplaatst. Ook de fietstunnel is een doorn in het oog; afval en glas ligt er volop en deze tunnel voelt niet veilig, zeker niet als het donker is. “Jeugd die de verkeerde wegen bewandelt, er alcohol nuttigt, drugs gebruikt of er in handelt, dat voelt niet goed. Ik heb mijn zegje nu wel gedaan en hoop dat de raadsleden ermee aan de slag zullen gaan”, aldus Jeannet.
Woongemeenschap
Verder kwamen via de zeepkist Mark Voetel, voorzitter van Stichting Regenboog Oldambt, aan het woord en dat ging over de activiteiten en de visie van de stichting. Karin Vogd, bestuurslid van MijnenDijn-belang over de zoutwinningskwestie in Heiligerlee en Zuiderveen en dan met name over de vele Bv’s die Nobian heeft.
Ook Paul van der Veldt, voorzitter van de coöperatie Goudvoormekaar, gaf uitleg omtrent de bouwplannen aan De Garst voor een op te richten woongemeenschap in Oldambt. Het gaat hierbij om koop en/of sociale huur, waar mensen minder eenzaam zijn en elkaar een helpende hand toesteken.