Tijdelijk geen tussentijdse toets om reserveringstermijn te laten afnemen
Landelijk/ Winschoten – Vanaf 1 april 2025 stopt het CBR tijdelijk met het afnemen van de tussentijdse toets (TTT) voor maximaal één jaar, dit geldt ook voor de locatie in Winschoten. Dit besluit, waar minister Madlener de Tweede Kamer gisteren over heeft geïnformeerd, zorgt ervoor dat het CBR tussen 1 april 2025 en 1 april 2026 zo’n 75.000 extra praktijkexamens kunnen inplannen. Hierdoor zullen de wachttijden in 2025 sneller dalen en stabieler worden.
Het CBR staat achter dit besluit, omdat het de enige manier is om de reserveringstermijn sneller te laten afnemen dan nu het geval is. Een lagere reserveringstermijn is van groot belang voor rijscholen, omdat ze dan beter in staat zijn een examen te reserveren op een moment waarop de kandidaat er echt klaar voor is.
Algemeen directeur Alexander Pechtold: “Het tijdelijk niet aanbieden van de tussentijdse toets vinden we jammer want het is een prachtig product dat past in een goede rijopleiding. We zijn ons ervan bewust dat het consequenties heeft voor rijscholen en kandidaten die hier gebruik van maken.”
Pechtold: “Door de ruimte die ontstaat kunnen we met de branche ook een serieuze stap maken naar het in praktijk brengen van het advies Roemer. Omdat de toets op dit moment vooral wordt ingezet door de beter presterende rijscholen zijn we ervan overtuigd dat juist deze rijscholen een goede oplossing vinden voor het tijdelijk wegvallen van de toets”.
(lees verder onder de foto)
Uitzonderingen
De volgende toetsen blijven beschikbaar:
– RIS-toets: De RIS-toets 3 blijft beschikbaar, omdat dit een integraal onderdeel is van de Rijopleiding in Stappen. De aantallen zijn beperkt (ca. 6000 toetsen), en door deze toets te behouden blijft het volledige RIS-product in stand.
– Tussentijdse toets motor en auto met aanhanger: Voor deze categorieën worden vrijwel geen toetsen aangevraagd. Aanvragen verlopen al via de klantenservice en planning, en dit blijft ongewijzigd.
Personeelstekort speelt breed
Het CBR heeft de afgelopen jaren vol ingezet op het wegwerken van het grote aantal examenaanvragen dat is ontstaan door de twee coronalockdowns. Dit heeft geleid tot een afname van die achterstand, maar die is nog niet voldoende om op alle locaties weer binnen 7 weken een examen te kunnen reserveren.
Pechtold licht toe: “Een belangrijke oorzaak is dat praktijkexamens 1-op-1 moeten worden ingehaald en het CBR veel nieuwe examinatoren moet werven en opleiden om aan de grote vraag te voldoen. Dat lukt ondanks de moeilijke arbeidsmarkt goed maar onvoldoende om de reserveringstermijnen sneller te laten dalen. Een tekort aan medewerkers zien we in veel sectoren zoals bij gevangenissen, in de zorg, het onderwijs, in de kinderdagopvang en bij rechtbanken.”
Belonen beter presterende rijschool
Naast het tijdelijk niet aanbieden van de tussentijdse toets wil het CBR beter presterende rijscholen (> 40 procent slagingspercentage) tegemoetkomen door hen voordelen te bieden. Deze rijscholen kan het CBR bijvoorbeeld, naast voorrang bij examens op zaterdag, ook voorrang geven bij het reserveren van het 8e en 9e examen op werkdagen. Daar kijkt het CBR nu naar.
“Door het tijdelijk niet aanbieden van de toets komt er ook meer ruimte om andere examens aan te bieden waar de wachttijden nu ook relatief lang zijn, zoals BE, A en AM. Ten slotte hebben we meer flexibiliteit in het wisselen van kandidaten gerealiseerd. Dit is per 1 januari verruimd van de huidige 4 weken naar 8 weken.” laat het CBR weten in hun nieuwsbericht.
Blik op de toekomst
Pechtold hecht waarde aan kwaliteitsverbetering: “Met een daling van de reserveringstermijn in zicht is het tegelijkertijd van belang om met de branche de slag te maken in het verbeteren van de kwaliteit van het rijonderwijs en daarmee de verkeersveiligheid. Dat is goed voor kandidaten. Daar komt bij dat hogere slagingspercentages uiteindelijk ook de vraag naar examens zullen verminderen.”