Het Tafelhuis: 19 t/m 22 december!

LEES MEER
GemeentePolitiek

Gemeente staat er het komend jaar financieel goed voor, maar zorgen om 2026

- advertentie -

Winschoten – Het college van burgemeester en wethouders hebben tijdens een informele persbijeenkomst terug gekeken, maar toch ook een blik naar het volgend jaar, van wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd en wat er zoal op stapel staat. Zowel de burgemeester als wethouders hebben allemaal wel een aantal thema’s waar ze zich op focussen. Jurrie Nieboer: “Wij hebben een roerig jaar gehad ten aanzien van de jeugd, maar wij hebben ook goede stappen gezet als het gaat om veiligheid, maar ook een betere samenwerking met de onderwijsinstellingen.”

- advertentie -

(Lees verder onder de foto)

OKO gemeente
“Wij zijn een OKO gemeente (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving) en willen en zijn het ook gaan doen om probleemsituaties middels preventie tegen te gaan. En ook hier hebben wij goede vorderingen meegemaakt, door al die partners die hierbij betrokken zijn , als onderwijs, verslavingszorg aan tafel te krijgen. En voor het volgend jaar willen wij dit gaan uitbreiden, door niet alleen met partners te praten, maar ook ouders en vooral ook met de jongeren zelf om de tafel gaan zitten”, zegt wethouder Nieboer.

Op de vraag van ‘is er al iets terug te zien van de investering in de jongeren-problematiek van € 750.000,00’ zegt Jurrie: “Wij moeten het natuurlijk hebben van de informatie die wij krijgen van politie en scholen en ik kan wel meedelen dat de scholen heel erg blij zijn met de ‘gesloten aanpak’. Dit betekent dat elke jongere die zich op de een of andere manier anders gedraagt dan andere jongeren, nu duidelijk in beeld is bij alle partners, bij het onderwijs, bij Sociaal Werk Oldambt en bij de politie en wordt tijdens het risico-overleg hij of zij dan besproken”.

- advertentie -

Helemaal uitbannen lukt niet
Hij zegt verder dat de scholen heel erg blij zijn met deze aanpak en dat deze jongeren minder rottigheid uithalen. “Helemaal uitbannen lukt niet, maar het is wel iets rustiger geworden. Wij hebben het overigens niet over criminele activiteiten, maar wij zijn in gesprek met jongeren over het gebruik van middelen, gebruik van social media, meer bewegen en gezondheid, dit soort zaken”, aldus Jurrie Nieboer.

(Lees verder onder de foto)

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: “Wij hebben een mooie slag gemaakt door veiligheidsbeleid en jeugdbeleid meer aan elkaar te koppelen. Toen wij begonnen met de jeugdaanpak, kregen wij al snel een opmerking van ‘jullie doen niets aan de voorkant van het probleem’. Want de jongeren die risico lopen om in de criminaliteit meegezogen te worden, daar moet meer oog voor zijn. Wij hebben avonden georganiseerd voor ouders, want het is in deze tijd heel ingewikkeld om jongeren op te voeden”.

Meer resultaten
“Bij het opvoeden komen zoveel meer aspecten bij kijken dan wij vroeger gewend waren, zoals social media, het middelen gebruik is onder jongeren al heel normaal geworden en hoe ga je daar nu mee om. Als ik nu kijk naar de criminele kant, zien wij nu ook een aantal resultaten, zoals arrestaties van meerdere verdachten van onder andere de explosies en andere criminele activiteiten,” zegt de burgemeester.

Gisteravond kwam in de raadsvergadering een verandering in de APV (Algemene Politie Verordening) aan de orde, waarin op basis van artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht iedereen die beroepsmatig overnachting aanbiedt, zoals een hotel, vakantiepark, (jacht)haven of een camping, verplicht is om een nachtregister bij te houden. Bij bijvoorbeeld signalen van mensenhandel, arbeidsuitbuiting of illegale prostitutie in hotels of vakantieparken helpt een nachtregister om de anonimiteit weg te nemen.

Verplicht
Dit vergemakkelijkt de opsporing. Voorgesteld wordt om in de APV ter aanvulling op deze landelijke wetgeving op te nemen dat gasten verplicht zijn om hun medewerking te verlenen en hun persoonsgegevens te verstrekken. Deze bepaling helpt ondernemers om te voldoen aan hun wettelijke verplichting. Bijkomend voordeel buiten het kader van de aanpak van ondermijning om is dat deze bepaling ook de brandweer helpt, mocht er brand uitbreken in bijvoorbeeld een hotel of pension.

(Lees verder onder de foto)

Portefeuille wonen
Gert Engelkens heeft afdeling wonen in zijn portefeuille en daar heeft hij het volgende over gezegd: “Ook in onze gemeente is een woningtekort. Maar een belangrijk voorstel ligt vanavond voor aan de raad van de gemeente, een gewijzigde startersregeling. Wij trekken als gemeente hier meer budget voor uit en dat de woningen die hiervoor in aanmerking komen verhoogd worden naar 275.000 euro.”

“Wij hopen dat middels deze vernieuwde startersregeling hiermee meer jongeren gebruik van kunnen maken. Wij vernemen steeds vaker dat jongeren heel graag in hun eigen omgeving, dorp of stad, willen blijven wonen. Verder nog even naar de aantal woningen dat in de afgelopen periode zijn gebouwd. Sinds 2021 zijn ruim 450 nieuwe woningen opgeleverd en van 250 woningen zijn inmiddels de bouwvergunningen afgeleverd. Wij liggen op dit moment behoorlijk op schema”, zegt wethouder Gert Engelkens.

Primeurs
“Ik heb ook nog twee primeurs. Aan de Trekweg in Scheemda worden er in een oude boerderij in de bocht naar het OZG, waarvan het woonhuis in originele staat blijft, 40 appartementen gebouwd voor verschillende doelgroepen, voor starters, maar ook voor een hoger segment wat zeker geschikt is voor senioren. Tegenover de Boschpoort aan het Boschplein 1, wat vroeger de Harmonie was, daar komen 11 appartement in”, zegt Gert.

(lees verder onder de foto)

Wind in de zeilen
Wethouder Ger Klein: “Ik denk dat wij het beste kunnen beginnen over financiën. Wij hebben het de afgelopen jaren best veel wind in de zeilen gehad en daarmee bedoel ik dat wij vrij veel geld van de landelijke overheid hebben ontvangen. En daar zijn wij verstandig mee omgegaan en hebben het overgrote deel op de spaarrekening van de gemeente gezet, waardoor wij vrij veel vet op onze ribben hebben gekregen. Ook in 2025 is het financieel allemaal in orde, maar voor de jaren daarna ontstaan er wel problemen.”

“Het is gelukkig geen diep ravijn, maar wel een behoorlijk diepe greppel, want het gaat om een tekort van 3 miljoen. En daar zullen wij met de raad over in gesprek moeten gaan. De rijksoverheid komt veel geld tekort en de uitstekende hand van die kant hoeven wij dan ook niet te verwachten. En wij moeten daarom met eigen krachten hiermee aan de slag”, zegt wethouder Ger Klein.

Molenstad
“Wij zijn als Winschoten bekend als molenstad en het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat alle molens niet meer draaien. Dit heeft te maken met de controle op de roeden, meer algemeen bekend als de wieken, en daar zitten lasproblemen in. Met andere woorden die kunnen er af vliegen. En dan kun je gemakkelijk zeggen dat repareren wij wel even, maar voor een molen kost dat € 150.000,-. “

Ger Klein: “De raad had al voor één molen een krediet beschikbaar gesteld, maar wij hebben nog een mogelijkheid gevonden om voor een tweede molen dit te kunnen financieren. Dus volgend jaar draaien weer twee molens.”

(Lees verder onder de foto)

Overdekt zwembad
Erich Wünker: “Wij hebben een aantal projecten lopen, het ambitie document binnenstad Winschoten, maar nu zien wij de start van de sloop van het voormalig ziekenhuis. Tegelijkertijd zijn wij gaan kijken naar de realisering van een nieuw overdekt zwembad, dit in combinatie met de sporthal aan de Stikkerlaan. Verder gaan wij beginnen met uitgifte van de kavels voor bedrijven op terreinen aan de A7, genaamd Scheemda 1 met 30 kavels en Scheemda 2 voor grotere MKB bedrijven.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button