Algemeen

Terugdringen van laaggeletterdheid in de provincie Groningen

- advertentie -

Groningen – Maar liefst 65.000 mensen in de provincie Groningen hebben moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Dit is een groot en groeiend probleem. De provincie Groningen vindt het belangrijk om laaggeletterdheid in de provincie terug te dringen. Daarom kunnen gemeenten vanaf 23 oktober 2024 subsidie aanvragen om laaggeletterdheid aan te pakken.

- advertentie -

Werken aan taalvaardigheden
Voor veel mensen die laaggeletterd zijn is de drempel hoog om mee te doen aan cursussen. Dit komt vaak door schaamte of negatieve ervaringen met leren. Enkele gemeenten hebben goede ervaringen met het aanbieden van cursussen waarbij taalontwikkeling wordt gecombineerd met andere onderwerpen. Het gaat om aanbod voor volwassenen waarbij aandacht voor taal niet expliciet als doel wordt genoemd. Voorbeelden zijn cursussen als ‘Gezond koken met een klein budget’ of ‘Slim verkopen op Marktplaats’. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor lezen, schrijven en omgaan met de computer.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “Het terugdringen van laaggeletterdheid heeft positieve effecten op de levenskwaliteit van mensen. Het verbetert de toegang tot bijvoorbeeld werk, onderwijs, gezondheid. Ik ben blij dat we gemeenten met deze subsidie kunnen ondersteunen om op een vernieuwende manier te werken aan taalvaardigheid.”

Subsidie voor gemeenten
Groningse gemeenten hebben aangegeven te willen experimenteren en innoveren als het gaat om het ontwikkelen van alternatief aanbod op het gebied van laaggeletterdheid. Vaak hebben gemeenten hiervoor onvoldoende financiële middelen beschikbaar. Groningse gemeenten kunnen van 23 oktober 2024 tot 27 november 2024 een subsidie van € 10.000,- aanvragen bij de provincie Groningen. In het najaar van 2025 delen gemeenten hun ervaringen en resultaten tijdens een provinciale bijeenkomst.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button