Cultuur

Cilia de la Court heeft haar inspiratie hervonden en exposeert nu in gemeentehuis

- advertentie -

Winschoten – Eigenlijk wilde ze een jaar geleden haar penselen aan de wilgen hangen. Kunstenares Cilia de la Court uit Bad Nieuweschans kon geen inspiratie meer vinden om nieuwe schilderijen te maken. Ze maakte af en toe nog wel geboetseerde beelden van Chamotte klei, maar daar hield het ook zo’n beetje mee op. Ook vond ze nog wel afleiding in de muziek, met het jazz-kwartet Sessiebon, met Cilia op de piano, Rick op de gitaar, Tom op bas en Martin op trompet.

- advertentie -

Helemaal terug
Deze 83-jarige vrouw is weer helemaal terug. Ineens kreeg ze een ingeving en is weer met schilderen begonnen en tot haar eigen verbazing kwam de inspiratie ook weer terug. Niet dat ze van stijl veranderd is, maar wel de composities en de kleurstellingen zijn gewijzigd. Zelf noemt ze het eenvoudiger, misschien een beetje soberder, maar kenners van haar werken zien direct de stijl van Cilia terug.

Om te laten zien wat voor werken Cilia schildert is er een expositie van haar schilderijen te bewonderen in het Winschoter gemeentehuis. Daar hangen 14 werken uit verschillende jaren. Van 2010 tot en met 2024. Het zijn figuratieve werken, veelal gebaseerd op het landschap uit het Oldambt, vaak in combinatie met mens en dier. Maar ook enkele schilderijen hebben verbintenissen met Frankrijk, waar de roots van Cilia liggen.

Inloophuis
Cilia de la Court: “Samen met mijn man hadden wij in Frankrijk een soort inloophuis/pension waar mensen konden komen, om te schilderen, muziek te maken en toneel te spelen. Dit was in de jaren ’80. En dit ben ik tot de dag van vandaag blijven doen, met uitzondering van toneel. Ik woon nu al weer heel lang in Nederland en werk vanuit huis. Ik heb daar op Oudezijl (Bad Nieuweschans) mijn eigen atelier en expositieruimte”.

“Ondanks dat ik 83 jaar ben heb ik toch mijn passie voor het schilderen weer terug gevonden. Ruim een jaar geleden zag ik er niets meer in; het bleef maar hangen ergens in, waar ik niet tevreden over was, maar dat heb gelukkig weten te doorbreken. Ik ben nu weer een hele serie aan het maken dat veel meer naar mijn zin is. Het voelt nu gelukkig weer aan als een normale gang van zaken”, zegt Cilia.

Bekijken?
Wil je de werken van Cilia bekijken, deze hangen in de gang bij de loketten in het gemeentehuis. Ook bij haar thuis kun je de schilderijen en beelden bekijken. En wil je een gezellige middag hebben bij de Harbour Jazz Club en Sessiebon zien en horen spelen, dat kan aanstaande zondagmiddag vanaf 16:00 uur. Voor meer info: www.ciliadelacourt.nl

- advertentie -

 

- advertentie - 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button