Algemeen

Duitsland gaat paspoorten controleren bij alle landsgrenzen

- advertentie -

Bunde (D) – Duitsland gaat tijdelijk alle landsgrenzen strenger controleren. Minister Faeser van Binnenlandse Zaken kondigde aan dat paspoortcontroles zullen worden ingevoerd om de instroom van personen zonder geldig visum te beperken, aldus verschillende Duitse media.

- advertentie -

Deze maatregel treedt volgende week maandag in werking en blijft minstens zes maanden van kracht. Naast het terugdringen van illegale immigratie, wil Faeser hiermee Duitsland beschermen tegen bedreigingen zoals islamitisch terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit.

Hoewel niet expliciet genoemd, impliceert dit ook controles aan de Nederlandse grens.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl (archief)

De roep om strengere grenscontroles is zowel onder de Duitse bevolking als in de politiek sterker geworden na recente terreuraanslagen, zoals in Solingen en Mannheim. In Mannheim werd in mei een politieagent vermoord door een Afghaanse man tijdens een bijeenkomst van de islamkritische organisatie Pax Europa. Kortgeleden stak een Syrische asielzoeker in Solingen drie mensen dood tijdens het 650-jarig jubileum van de stad.

Duitsland voerde deze zomer tijdens het EK voetbal al tijdelijke grenscontroles in. Hoe de nieuwe, uitgebreidere controles eruit gaan zien, is nog niet volledig duidelijk. Duitsland grenst aan Denemarken, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen.

- advertentie -

De Duitse regering verwacht dat de maatregel voldoet aan de Europese regelgeving. Waarschijnlijk zullen buitenlanders zonder geldige documenten of asielzoekers die al in een ander EU-land geregistreerd zijn, aan de grens worden geweigerd.

- advertentie - 

Momenteel worden mensen in Duitsland alleen geweerd als ze een inreisverbod hebben of geen asiel hebben aangevraagd.

Minister Faber van Asiel en Migratie begrijpt de Duitse aanpak. Zij sprak eerder al haar ambitie uit om het Nederlandse grenstoezicht te versterken. Faber benadrukt echter het belang van minimale verstoring van het handelsverkeer, en Nederland gaat hierover met Duitsland in overleg.

Faber wil dat Nederland samen met Duitsland werkt aan strengere migratieregels in Europa, vooral op het gebied van terugkeerbeleid en het versterken van de buitengrenzen.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Karner, liet weten dat Oostenrijk geen personen aan de grens zal terugsturen en gaf de federale politie de opdracht om dergelijke acties te blokkeren.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button