Algemeen

Stadsomroeper Jan Veen negende in Middelburg

- advertentie -

Middelburg/ Winschoten – Voor stadsomroeper Jan Veen stond de verste reis van het jaar op het programma. In Middelburg in Zeeland werd een concours gehouden voor het Nederlands Kampioenschap. De omroepers troffen elkaar een dag eerder al. Enkele dagen voor het concours overleed Wim de Smit. De Zeeuwse Babbelaar werd een dag voor het concours begraven. Op de Markt in Middelburg streden tien omroepers om de eer. Aan het eind was het plaatselijk omroeper Rinie Vaane die de hoogste eer kreeg. Bertus Krabbe werd tweede. Jan Sjoerd de Vries werd derde. Jan Veen werd negende.

- advertentie -

Wim de Smit heeft een uitgebreid palmares opgebouwd tijdens zijn leven. Geboren in een groot gezin in Amsterdam koos hij Zeeland als uitvalsbasis voor een bestaan als marktslager. Het was het begin van een levenslange passie voor de markt en voor Zeeland. Daar kwam later nog een passie bij, namelijk het omroepen. Ze liepen naadloos in elkaar over. Nadat het niet meer mogelijk was om als slager op de markt te staan, begon hij een adviesbureau voor het marktwezen.

Ook was hij actief in het bestuur van het Marktwezen in Nederland en in het Omroepersgilde. Daardoor werden heel wat markten opgefleurd met een omroepersconcours. Soms tien concoursen in het jaar werden georganiseerd. Wim wist ook tot ver over de landsgrenzen de aandacht te trekken. Een reis naar de Verenigde Staten leverde talloze anekdotes op. De laatste jaren ging de gezondheid van Wim sterk achteruit. Hij is 76 jaar geworden.

Door het overlijden van Wim de Smit kreeg het concours een iets andere lading als gepland. Toch stond dat een stevige strijd niet in de weg. Dat werd uiteindelijk ook uitgedrukt in de waardering van de jury. Zelden is er een concours geweest dat dichter bij elkaar zat. Tussen winnaar Rinie Vaane en nummer tien en laatste Frans van den Bos zaten 5,6 punten. Dat betekent dat de omroepers dicht op elkaar zaten, en er om elke ronde gestreden moest worden. Dat blijkt ook wel, want tussen de eerste en de tweede ronde zaten behoorlijke verschillen. Het laatste concours van dit jaar zal plaatsvinden in Langeraar. Dan zullen de ranglijsten van dit jaar definitief worden opgemaakt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button