Gemeente

Echtpaar Dale-Wiersum viert 60-jarig huwelijk

- advertentie -

Winschoten – Het echtpaar Dale-Wiersum vierde vorige week op 7 augustus hun diamanten huwelijk, een bijzondere mijlpaal die werd bekroond met een persoonlijk felicitatiebezoek van burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

- advertentie -

Op deze zonnige maandag bracht de burgemeester een hartelijke groet namens de gemeente om het echtpaar te feliciteren met hun 60-jarige huwelijk.

De ontmoeting: Liefde op het eerste gezicht
De liefde tussen Henk Dale, geboren op 15 februari 1940 in Winschoten, en Tineke Wiersum, geboren op 24 juni 1943 eveneens in Winschoten, begon in 1958 bij “Automatiek Vonk” in de Langestraat. Henk, destijds een jonge monteur, kwam na de avondschool nog even een kroket eten, waar hij het blonde meisje met een lange paardenstaart ontmoette. Het was liefde op het eerste gezicht. Na een kort gesprek bracht Henk Tineke naar huis aan de Engelstilstraat 20 – de bekendste Viszaak van Winschoten -, met een eerste kus werd er direct een afspraak gemaakt voor het weekend.

Dienstplicht
In december 1959 begon Henk aan zijn opleiding als dienstplichtig militair in de Tapijn Kazerne in Maastricht. Elke week werden er brieven uitgewisseld. Het voorjaar van 1960 bracht een nieuwe uitdaging: als parate militair werd Henk overgeplaatst naar de Johannes Post Kazerne in Havelte.

Tineke bewaarde al deze brieven zorgvuldig in twee schoenendozen, een tastbare herinnering aan een tijd vol liefde en verlangen. Maar in maart 1961 sloeg het noodlot toe tijdens oefeningen bij Soest. Henk viel van negen meter hoogte en liep ernstige verwondingen op: zijn rug, pols en knie waren gebroken. Wat volgde waren jaren van herstel, met meerdere operaties aan zijn rug.

Een leven samen: Werk, gezin en hobby’s
Het echtpaar verloofde zich op 22 juli 1962 in Utrecht en trouwde op 7 augustus 1964 in Winschoten. Samen kregen ze twee kinderen, een dochter en een zoon, en zijn de trotse grootouders van drie kleinkinderen.

- advertentie -

Henk werkte aanvankelijk als monteur en later als Tekenaar-Constructeur bij machinefabriek Pantex te Winschoten. Naast zijn werk was Henk actief in tal van hobby’s en maatschappelijke werkzaamheden. Zo voetbalde hij tot zijn 18e, nam deel aan bromfiets grasbaanraces, en was hij betrokken bij de oprichting van het “Shantykoor Maritiem Winschoten”, waar hij nog altijd veel plezier aan beleeft.  Hij heeft ook 10 jaar trompet gespeeld bij muziekvereniging “Nieuw Leven” in Winschoten. Ook zat hij 50 jaar lang, vanaf 1971 tot 2022 bij de Landelijke Vrijwilligerswerk voor de gewonde Veteranen en Dienstslachtoffers.

- advertentie - 

Tineke werkte voor haar huwelijk als kapster en bleef actief in haar vak, zelfs nadat ze trouwde. Ze heeft ook ruim 18 jaar gewerkt bij Harkema Ledewaren in het centrum van Winschoten. Muziek speelt een belangrijke rol in haar leven; ze speelde accordeon en was lid van de Operettevereniging Amicitia in Winschoten, waar ze als jong meisje zelfs de hoofdrol van “Repelsteeltje” vertolkte. Samen met haar vriendinnengroep van Amicitia gaat ze nog steeds om de twee jaar op vakantie naar een warm land.

Samen herinneringen maken
De vakanties van het echtpaar evolueerden van kampeervakanties met de kinderen naar verre reizen. In 2000 en 2002 maakten ze een indrukwekkende 25-daagse autorondreis door Oost-Amerika, waarbij ze onder andere New York, Washington en Florida bezochten en in totaal 3900 kilometer aflegden.

Nu, na 60 jaar huwelijk, kunnen Henk en Tineke Dale-Wiersum terugkijken op een leven vol liefde, avontuur en toewijding aan elkaar.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button