Sport

RUN Winschoten is er op 13 en 14 september voor iedereen, ook voor mensen met een beperking

- advertentie -

Winschoten – “Vanaf 1976 ben ik er elk jaar bij geweest, niet in het bestuur of zo, tot nu toe 47 keer en dit jaar dus voor de 48e keer, gewoon als supporter met in de beginjaren met de fiets er achteraan. Ik was geen atleet, maar voetballer en de run was voor mij één groot feest”, zegt de huidige voorzitter Hans Olthof van de RUN Winschoten. Met een bezoekersaantal van zo’n 15.000 personen en 1600 atleten behoort de RUN als atletiekevenement tot één van de toonaangevende sportevenementen van het land. En dit jaar vindt het plaats op 13 en 14 september.

- advertentie -

Bijna een faillissement
Toch is er twee jaar geleden een situatie ontstaan, waarin de RUN bijna moest ophouden te bestaan. “In dat jaar zaten we echt nog met de naweeën van de corona-perikelen. Bedrijven durfden zich niet in te schrijven om het feit dat wanneer een compleet team corona zou oplopen, ze bijna het bedrijf wel konden sluiten. En dat is ook heel begrijpelijk. Wij hebben toen echt op het randje van een faillissement gestaan. Maar wij zijn blijven vechten en mede door publicaties is het ons toch gelukt om een nieuw bestuur te krijgen en van daaruit weer opnieuw gaan opbouwen”, aldus Janny Heijerman.

Nieuwe onderdelen
En nu in 2024 zit de RUN weer in de ‘zwarte cijfers’ en zijn ze ook met nieuwe onderdelen die in deze RUN zijn verwerkt weer met vol optimisme aan dit loopevenement verder gegaan. Zo is bijvoorbeeld de estafette RUN 10×10 km voor gemeenten er aan toegevoegd. Maar ook op de finishlaan, de Mr. D.U. Stikkerlaan, vanaf de Klinker tot en met de finish is er voor de estafettelopers een extra prijs te verdienen, als ze kunnen gokken of berekenen, hoeveel tijd ze nodig hebben om deze afstand als team af te kunnen leggen.

En tenslotte is de After Run toegevoegd. Deze loop markeert de afsluiting van de 48e editie van de RUN. The After RUN is een individuele loop van 5 km, die van start gaat om 17.00 uur. Het vormt de afsluiting van een lange en sportieve dag op zaterdag 14 september.

De afstanden
De afstanden zijn de 100 kilometer ultrarun, zowel internationaal als voor het Nederlands Kampioenschap. Dit geldt ook voor de 50 km. Ultrarun en verder de 10×10 RUN estafette voor bedrijven, verenigingen en recreanten, de 10×10 km. Estafette voor Nederlandse gemeenten, de Lutje RUN voor de jeugd van 4 t/m 15 jaar op de atletiekbaan van Aquilo (op vrijdag 13 september)  en tenslotte de Wandel RUN van 10, 20 of 30 km. door het mooie Oldambt.

- advertentie - - advertentie -

Plussen en minnen
Janny Heijerman: “Onze voorzitter Hans Olthof wil het niet horen, maar hij heeft met name dit jaar heel veel gedaan onder andere voor de sponsoring en de horeca en dit soort zaken en hij verdient een dikke pluim”. Hans Olthof: “Je moet deze RUN in twee dingen zien, de RUN, de wedstrijd, de Estafette, de Lutje Run niet te vergeten en het wandelen, dat ook Pekela aantikt.”

“De Lutje Run is vorig jaar weggehaald van het Marktplein en dan heb je altijd plussen en minnen en dit was na afloop van deze wedstrijd nog precies hetzelfde. Maar wij zijn er super tevreden over en Aquilo idem dito. Al sinds jaar en dag, vanaf 1996 organiseren wij het Nederlands Kampioenschap 100 kilometer en dit jaar organiseren wij voor het eerst ook het NK 50 kilometer. Maar daarnaast is er ook de open 100- en 50 kilometer, die interessant is voor de buitenlandse atleten, aldus Hans.

(lees verder onder de foto)

200 jaar Stadsrechten
Wat ook nieuw is, is de estafette 10×10 voor gemeenten. Alle 340 gemeenten in Nederland zijn hiervoor aangeschreven. “Wij zijn hier eigenlijk te laat mee begonnen, maar het gaat wel door. Tot nu toe hebben 6 gemeenten zich ingeschreven en hoewel het regio gemeenten zijn, gaan ze wel voor het Nationaal Kampioenschap. Dit is de voorloper voor volgend jaar, want dan viert Winschoten 200 jaar stadsrechten en er moeten dan minstens 25 gemeenten aan de start verschijnen,” zegt de voorzitter.

De 500 van Oldambt
Hans Olthof: “Wij hebben hiervoor een formule bedacht. Dit zijn de laatste 500 meters voor de estafette lopers. Deze start bij de Klinker tot aan de finish. Er wordt bij de Klinker een mat neergelegd, waarop de starttijd wordt geregistreerd en ook een voor de eindtijd op de finishlijn. Elk team krijgt een brief van de organisatie waar ze op moeten invullen hoe lang een team van 10 atleten doet over deze 500 meter. Stel het is 32 min. 15 en dan is het team dat het dichtst bij de geschatte tijd komt de winnaar. En dat is in dit geval niet de snelste. De teamleider bepaalt dus de geschatte tijd en het is dus puur voor de fun.

Vanaf de Klinker tot en met de finish, komen aan beide kanten van de D.U. Stikkerlaan, allemaal tenten te staan met verschillende thema’s, zoals gezond eten en sporten, maar er staan ook snackwagens en horecawagens, met allerlei dranken. “Wij vinden dat alles bij elkaar hoort. Ik eet die dag ook heus wel een patatje of bal gehakt met mosterd, omdat ik het lekker vind, maar het past ook bij zo’n dag”, zegt Janny.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button