Algemeen

Verzet tegen zoutwinning in de provincie Groningen groeit

- advertentie -
Winschoten – Gisteren werd tijdens de algemene beschouwingen van de provincie Groningen en de gemeente Oldambt uitgebreid stilgestaan bij de zoutwinning en de negatieve gevolgen hiervan in de regio. Op diverse locaties in Groningen wordt zout gewonnen, onder andere door Nedmag bij Veendam en Nobian, voorheen AkzoNobel, bij Heiligerlee. Nobian heeft bovendien plannen om ook in het Zuiderveengebied bij Winschoten zout te winnen en heeft een vergunning aangevraagd voor een evaluatieboring.

- advertentie -
Zoutwinning in Groningen
Naast gas wordt er ook zout gewonnen in Groningen. Hoewel de gaswinning is gestopt, gaat de zoutwinning onverminderd door. In Oldambt gebeurt dit in meerdere cavernes in Heiligerlee. De 12 zoutcavernes, tussen de 500 en 1600 meter diep en tot 125 meter breed, liggen bovenop het gasveld van Groningen, wat tot extra risico’s leidt. De onderlinge afstand tussen de cavernes is klein, 125 meter. Sinds 2017 zijn er trillingen waargenomen in de zoutcavernes en is er een toename van seismiciteit geconstateerd. De Staatstoezichthouder op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor een escalerende trend.

Oldambt komt in actie – zout is het nieuwe gas
De gemeente Oldambt is goed ingelezen in het zoutdossier en heeft een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit van Nobian voor de evaluatieboring in het Zuiderveengebied. Gisteren diende de voltallige gemeenteraad onder leiding van D66 Oldambt een unanieme motie in.
Henriëtte Davelaar, fractievoorzitter van D66 Oldambt, uitte haar zorgen: “Ik ben blij dat de gaskraan dicht is, maar vraag me af of we niets hebben geleerd van het gasdossier. Met zoutwinning gebeurt hetzelfde. Inwoners voelen zich machteloos en niet gehoord, de grond daalt, scheuren in huizen, inwoners staan met hun rug tegen de muur en de schade aan hun huizen wordt niet vergoed. Het advies van onze gemeente wordt terzijde gelegd door het ministerie van Economische Zaken. Zout is het nieuwe gas. Laat het geen 30 jaar duren voordat inwoners worden gehoord.”

Protest in Veendam
Ook in Veendam groeit het verzet. SP Veendam organiseert een protestmars tegen de zoutwinning, nadat uit onderzoek van RTL bleek dat inwoners van Veendam 274 euro meer kwijt zijn aan zorgkosten dan de gemiddelde Nederlander. Dit is meer dan in het gebied rondom Tata Steel. Inwoners maken zich zorgen om de activiteiten van zoutwinningsbedrijf Nedmag, gevestigd op het industrieterrein van Veendam.

Zoutwinning in Nederland
Nederland is na Duitsland de grootste producent van zout in Europa. De schadelijke gevolgen van zoutwinning zijn lange tijd gebagatelliseerd, maar er komt langzaam verandering in. De risico’s van zoutwinning zijn vergelijkbaar met die van gaswinning, zoals bodemdaling, sinkholes, lekkages en lichte aardbevingen. De maatschappelijke kosten en risico’s worden echter nog onvoldoende erkend door de politiek in Den Haag.

- advertentie - - advertentie -
 Incidenten en economische gevolgen
In 2017 werden lichte aardbevingen ten oosten van Winschoten toegeschreven aan zoutwinning. In 2018 moest Nedmag de winning stilleggen na een scheur in het dak van een caverne, wat leidde tot lekken van pekelwater en diesel en versnelde bodemdaling. Ook Nobian kamp vaker met incidenten. In mei 2024 lekte er duizenden liters pekelwater weg na een scheur in de leiding tussen Midwolda en Nieuwolda.

De zoutwinning levert de Nederlandse overheid nauwelijks inkomsten op in tegenstelling tot de gaswinning, die 417 miljard euro heeft opgeleverd. De winsten gaan naar buitenlandse bedrijven, terwijl de kosten van de schade bij de Nederlandse overheid en burgers terechtkomen.

Het verzet tegen zoutwinning in Groningen groeit. De oproep aan de politiek in Den Haag is duidelijk: laat de lessen uit het gasdossier niet verloren gaan en bescherm de inwoners van Groningen tegen de schadelijke gevolgen van zoutwinning. Groningers boven zout. De tijd van wegkijken is voorbij; het is tijd voor actie en een toekomst zonder schadelijke zoutwinning.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button