Urologen en radiologen werken nog meer samen door nieuwe methode voor prostaatkankeronderzoek
Scheemda – De urologen en radiologen in het Ommelander Ziekenhuis werken veel met elkaar samen. Vooral nu er gewerkt wordt met een nieuwe, betere methode om prostaatkanker op te sporen. Uroloog Marieke Weesepoel en radioloog Remco de Cuijper vertellen hoe hun samenwerking in de praktijk verloopt en welke voordelen dit aan patiënten biedt.
“We leren veel van elkaar”
Marieke Weesepoel is één van de vijf urologen in het ziekenhuis en houdt zich bezig met aandoeningen van de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. Marieke: “Ik onderzoek patiënten die bijvoorbeeld problemen hebben met hun nieren, blaas of de prostaat. Als onderdeel van dit onderzoek, vraag ik regelmatig beeldvormend onderzoek aan bij de radioloog. Dit kan bijvoorbeeld een CT- of MRI-scan zijn. De radioloog en ik beoordelen vervolgens samen wat we zien. Zo leren we veel van elkaar.”
Samenwerken voor de beste behandeling
Radioloog Remco de Cuijper bevestigt dit en is blij met de samenwerking. Remco: “Het mooie van het vak radiologie is dat je altijd met andere specialismen samenwerkt. We zitten niet alleen achter de computer om ‘plaatjes’ te beoordelen. We bespreken ook met andere specialisten wat we zien en hoe we de patiënt het beste kunnen onderzoeken en behandelen. Dat is waar het uiteindelijk om draait.”
Gerichter een ‘biopt’ nemen
Door een nieuwere manier van prostaatkankeronderzoek zijn de urologen en radiologen in het Ommelander Ziekenhuis nog meer samen gaan werken. Marieke: “De techniek die we sinds april gebruiken heet een ‘fusiebiopt’ met behulp van een echo/MRI.”
Remco licht toe: “We maken gebruik van een echo-apparaat die digitaal verbonden is met de MRI. Op de MRI-scan zien we ‘verdachte plekken’ in de prostaat zeer nauwkeurig. Precies op deze plek willen we een ‘biopt’ nemen om weefsel te verkrijgen. Op de echo zie je dit minder nauwkeurig, maar de echo hebben we wel nodig om weefsel weg te kunnen halen. Ik teken als radioloog als het ware de route uit op de MRI-beelden en de uroloog kan zo met de echo zeer precies naar de juiste plek navigeren. De kans dat dit biopt een resultaat oplevert is veel groter dan bij de steekproefsgewijze biopten die we voorheen alleen konden nemen. Dit is fijn voor de patiënt, want het geeft meer zekerheid en er is minder kans dat het opnieuw moet. Ook kunnen we daardoor sneller met de behandeling starten. ”
Aangesloten bij het Prostaat Centrum Noord Nederland
Ook de behandeling vergt een nauwe samenwerking met andere specialisten. Marieke: “Niet alleen de urologen en radiologen zijn betrokken bij het onderzoek en de behandeling naar prostaatkanker. Ook met andere specialisten, zoals oncologen en radiotherapeuten, werken we veel samen. Dit doen we niet alleen in ons eigen ziekenhuis. Het Ommelander Ziekenhuis is namelijk aangesloten bij het Prostaat Centrum Noord Nederland (www.prostaatcentrumnoordnederland.nl). In dit samenwerkingsverband werken specialisten van verschillende ziekenhuizen samen. Zo kunnen we de patiënten de beste behandeling geven. Waar het kan dichtbij en wanneer het nodig is verder weg.”