Het Tafelhuis: 19 t/m 22 december!

LEES MEER
Algemeen

Zorgen over ‘geplaatste’ bomen in het Oldambtmeer

- advertentie -

Blauwestad – De recente kap van 160 bomen rondom het Oldambtmeer en hun herbestemming in het water wekt zorgen bij bewoners en watersporters. Steeds vaker worden stuurloze boomstronken en takken op het meer gesignaleerd, wat onder andere surfers afschrikt vanwege de kans op schade of gevaarlijke situaties. Ook spoelen takken aan op verschillende plekken langs de oevers.

- advertentie -

Dronebeelden tonen hoe de gekapte bomen verspreid in het Oldambtmeer zijn geplaatst. Met behulp van paaltjes probeert men de stammen en takken op hun plek te houden. “Ondanks dat we voorafgaand aan het project bezwaar hebben gemaakt, gingen de werkzaamheden door zonder enige reactie,” vertelt een van de watersporters. “Het waterschap kan nooit garanderen dat de bomen de komende jaren blijven liggen op de aangewezen plekken achter de gele boeien in het diepe water.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Het project
Waterschap Hunze en Aa’s werkt samen met Het Groninger Landschap aan een project om de oevers van het Oldambtmeer ecologisch te verbeteren en paaigebieden voor vissen te vergroten. Het werk vindt plaats in een afgesloten deel van het meer, eigendom van Het Groninger Landschap, aan de westzijde.

“Om de waterkwaliteit van het meer te verbeteren, richten we enkele oevers opnieuw in,” verklaart een woordvoerder van Waterschap Hunze en Aa’s. “Deze oevers waren al als natuurlijke zones ingericht, maar voldeden nog niet aan de ecologische doelen. We bevinden ons nu in de afrondende fase, waarin oude dammen worden hersteld en oeverzones worden omgevormd tot geleidelijke overgangen tussen land en water.”

- advertentie - - advertentie -

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Weinig beschutting
Volgens het waterschap richten de werkzaamheden zich op de west- en zuidzijde van het meer. Aan de oostkant worden wilgentenen geplaatst bij bestaande palen. “Veel oevers hebben een harde overgang van land naar open water. Dit biedt weinig beschutting voor jonge vissen en kleine waterdiertjes,” legt de woordvoerder uit. “Door luwe zones en dode bomen in het water te introduceren, willen we die beschutting bieden. Daarnaast profiteren waterdiertjes die leven van houtig materiaal hiervan, wat de natuurlijke balans in het meer bevordert.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Zieke bomen
De bomen die nu in het water liggen, waren zieke essen langs de Hora Siccamaweg. “In overleg met Het Groninger Landschap zijn deze bomen gekapt en krijgen ze nu een nuttige bestemming als beschutting in het meer,” aldus de woordvoerder. “We hebben de gekapte bomen vervangen door inheemse eiken om de karakteristieke uitstraling van de weg te behouden.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Herstel en onderhoud
De werkzaamheden zijn begonnen in oktober. De aannemer positioneert momenteel de takken en stammen definitief en ruimt losgekomen delen op. In maart 2025 staat een extra onderhoudsronde gepland om eventuele stormschade te herstellen.

Ondanks deze maatregelen blijft de bezorgdheid onder gebruikers van het meer bestaan. Bewoners en watersporters hopen dat het waterschap hun zorgen serieus neemt en de situatie nauwlettend blijft monitoren.

Foto: ingezonden

Dit kan u ook interesseren

Back to top button