Oldambt – Uit onderzoek van de rekenkamer van Oldambt blijkt dat de raadsvoorstellen in de gemeente van wisselende kwaliteit zijn. De rekenkamer heeft de kwaliteit van deze voorstellen onderzocht, omdat zij de basis vormen van het gemeentelijk beleid.
Om beleid vast te stellen en de uitvoering door het college van burgemeester en wethouders te controleren, moet de raad voorstellen krijgen die volledig en leesbaar zijn. Makkelijk leesbare raadsvoorstellen maken bovendien de besluitvorming transparant voor inwoners. De wisselende kwaliteit zorgt ervoor dat dit niet optimaal kan gebeuren.
De rekenkamer van Oldambt concludeert in haar rapport dat de onderzochte raadsvoorstellen bijna allemaal slecht scoren als het gaat om het aangeven van de keuzeruimte voor de raad. Ook het benoemen en onderbouwen van mogelijke alternatieve keuzes voor de raad en de risico’s achter de plannen mist de rekenkamer soms. In brede zin ontbreekt het aan een duidelijke structuur van de raadsvoorstellen.
Ook de richtlijnen voor de manier waarop ambtenaren de voorstellen moeten schrijven is niet altijd duidelijk. Er is daarnaast te weinig aandacht voor de leesbaarheid en ontbreken heldere afspraken over de kwaliteitscontrole. Ten slotte kan de opzet van de beeldvormende raadsbijeenkomsten zorgen voor verschil in kennis tussen grote en kleine raadsfracties. Het rapport is op 17 december gepresenteerd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt en beslist zelf wat hij met de conclusies en aanbevelingen doet.