Historisch spektakel Slag bij Heiligerlee keert terug in 2025 met nieuwe locatie
Heiligerlee – Na de annulering van de vijfde editie van het evenement Slag bij Heiligerlee, keert het historisch spektakel terug in 2025, met nieuwe data en een andere locatie. Volgend jaar hoor je weer de schoten, kanonsslagen, paardenhoeven en het gekletter van degens en zwaarden.
Oorspronkelijk zou de editie van 2024 plaatsvinden van 6 tot en met 8 september in natuurgebied De Hoogte in Heiligerlee. Helaas bleek het financieel niet haalbaar, ondanks ruim twee jaar aan voorbereidingen. “Het financiële risico dat verbonden is aan het voortzetten van de organisatie bleek simpelweg te groot,” lichtte de organisatie destijds toe.
Nieuwe locatie
Voor 2025 staan de data 23, 24 en 25 mei vast. De grootste verandering is de locatie; dit keer wordt het strijdtoneel verplaatst naar het terrein van De Toekomst in Scheemda, waarmee afscheid wordt genomen van de vertrouwde locaties in Heiligerlee nabij het monument van Graaf Adolf.
De laatste editie vond plaats in mei 2018, precies 450 jaar na de overwinning van de Staatse troepen op de Spanjaarden, een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis.
Het programma voor 2025 wordt later onthuld.
Lees ook: Streep door historisch evenement ‘Slag bij Heiligerlee’
(lees verder onder de foto)
Slag bij Heiligerlee
Op 23 mei 1568 boekte een klein leger onder leiding van twee broers van Willem van Oranje een eerste overwinning op de Spanjaarden. Deze slag bij Heiligerlee wordt daarom vaak aangemerkt als het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
Onder leiding van de graven Lodewijk en Adolf van Nassau werd tijdens de slag een deel van Groningen op de Spanjaarden veroverd. Laatstgenoemde liet tijdens de slag wel het leven. Volgens sommige bronnen sloeg zijn paard op hol nadat de opstandelingen de Spaanse troepen hadden ingesloten.
Adolf zou vervolgens door de Spaanse troepen zijn gedood. Adolf van Nassau werd zevenentwintig jaar oud. Bij Heiligerlee bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan hem. Ook in het Wilhelmus wordt hij herdacht; in het vierde couplet. (lees meer op historiek.net)