Op stap

Postzegels worden nog steeds geruild en gekocht op de beurs in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Een van de grootste postzegelverzamelaars verenigingen in het noorden van het land, de Filatelisten vereniging Winschoten bestaat nog steeds, maar lijkt toch een beetje over het hoogtepunt heen te zijn. Het is niet zo dat de vereniging niet bloeit of actief is, het heeft gewoon mee te maken dat jongeren zich niet meer aansluiten bij een vereniging als deze.

- advertentie -

Deze zaterdag, de 12e oktober, was er weer een postzegelruilbeurs, waar je ook postzegels kunt kopen van ‘handelaren’. Een dergelijke beurs wordt in de zaal van de speeltuinvereniging Bovenburen aan de Tromplaan 4 keer per jaar gehouden. Ook houdt de vereniging nog elke maand een keer een ledenavond en hier komen toch gemiddeld 50 à 60 leden naar toe.

Hobbymatig
Het verzamelen is puur hobbymatig geworden, want vroeger kon je voor een behoorlijk bedrag nog wel eens een exclusieve postzegel verkopen, maar tegenwoordig zijn ze bijna niets meer waard. Maar toch weerhoudt de echte diehard verzamelaar zich er niet van om actief met het verzamelen bezig te blijven.

Ook worden er nog wel eens verzamelingen bij de vereniging aangeboden, waarvan de mensen denken dat ze nog een behoorlijke waarde hebben, maar krijgen dan te horen dat het niets meer waard is. Veelal worden dan de boeken geschonken aan de vereniging. De vereniging bestaat inmiddels 54 jaar en telt zo’n 70 leden.

Soep en gehaktballen
Secretaris Jan Rendering: “Wij zitten met onze vereniging met de clubavonden al sinds 1982 in dit gebouw. Wij komen hier niet alleen hier voor de postzegels maar de sociale contacten zijn net zo belangrijk. Op zo’n beurs als deze maken wij ook nog onze eigen soep en gehaktballen en dat wordt bijzonder gewaardeerd”.

“De mensen die hier zijn komen overal vandaan, bijvoorbeeld uit de regio, Drenthe en Duitsers die toch zo’n 100 kilometer moeten rijden. Het blijven hobbyisten, want de postzegels hebben geen waarde meer. Vooral de Nederlandse zegels brengen niets meer op, ik vind het gewoon droevig maar het zij zo. Ik ben op mijn 15e begonnen met het sparen en ben nu 82 jaar, maar het blijft een mooie hobby”, zegt Jan Rendering.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button