Algemeen

De Coming-Out-day, een dag om in het openbaar te zeggen dat je anders bent

- advertentie -

Winschoten – Van 6 t/m 20 oktober organiseert de Regenboog Alliantie de inmiddels traditionele Regenboogweek rondom de wereldwijde Coming-Out dag op 11 oktober. Zo ook in de gemeente Oldambt. Voorafgaand aan het hijsen van de regenboogvlag was er in het gemeentehuis de presentatie van het boekje ‘Ik ben wie ik ben’ samengesteld door Marjet Bos met foto’s van Mona van den Berg.

- advertentie -

Bewustwording
“Het boekje is een bewustwording en zichtbaarheid van regenboog senioren, want die worden nogal eens vergeten. Het is ook een boek met mooie verhalen, die mensen zelf hebben geschreven aan de hand van een leidraad. Het zijn verhalen van gewone mensen en trots geportretteerd als trotse regenboogsenioren, waardig en een vleugje kwetsbaar”, aldus Marjet Bos.

“Wij hebben in onze jonge jaren geworsteld met wie wij zijn. Er was geen informatie hierover op de Nederlandse tv en ook internet was er toen nog niet en wij hebben alles zelf uit moet zoeken. Het komt in dit boekje er wel in voor deze ontwikkeling en je kunt de eenzaamheid tussen de regels door er wel terug in vinden, maar het is geen boek met klaagverhalen”, zegt Marjet.

Het boekje is overhandigd aan burgemeester Cora-Yfke Sikkema en wethouder Gert Engelkens en is overigens te koop in de bibliotheek in De Klinker voor € 5,00.

(Lees verder onder de foto)

- advertentie -

Coming Out dag
Ondertussen was er in de Langestraat voor het gemeentehuis al een groep belangstellenden samen gekomen om stil te staan  bij deze Coming Out dag en dat de regenboog vlag gehesen zal worden. Top volleyballer Jeffrey Klok, spelend voor Nova Technology Lycurgus, was uitgenodigd om samen met wethouder Gert Engelkens iets te vertellen over hoe belangrijk de acceptatie is.

- advertentie - 

Wethouder Gert Engelkens: “Wij willen een gemeente zijn dat iedereen zichzelf welkom voelt en geaccepteerd wordt en waar niemand zich hoeft te verstoppen. Inclusiviteit is niet iets wat wij zomaar nastreven, het is iets waar wij met z’n allen voor moeten zorgen. Helaas zien wij nog steeds mensen zich niet vrij voelen om zichzelf te zijn en dat er nog steeds discriminatie en onbegrip is”.

“Wij zijn als gemeente al een aantal jaren aan de slag en hebben best al wat stapjes gemaakt. Maar nog steeds voelen niet alle LHBTIQA+’ers zich veilig genoeg om uit de kast te komen. Want veel jongeren worstelen nog met hun identiteit en voelen zich soms onzichtbaar of ongewenst, maar dit geldt ook voor de senioren binnen deze gemeenschap. Daarom is het belangrijk dat de regenboogweek bestaat. Niet alleen om zichtbaarheid te geven, maar ook om steun te geven en herkenning te bieden”, aldus de wethouder.

Jeffrrey Klok
Jeffrey is voordat hij bij Licurgus als professioneel volleyballer is gaan spelen uit de kast gekomen en hoe dat zijn teamgenoten hem hadden opgevangen en voor zijn gevoel hierdoor beter is gaan spelen. “Waarom is de Coming-Out day belangrijk om anders geaard te zijn als een Lhbtiqa+ en niet bij de h van hetero hoort voelt zich anders. En die is ook anders. En in onze samenleving is de norm hetero en deze is oké, want het overgrote deel van de samenleving is heteroseksueel en zal dat ook blijven”, zegt Jeffrey.

“Wanneer je niet hetero bent, als kind, als jongere, maar ook ouderen voelen dat je tegen die norm in moet strijden. En de Coming Out-day is een dag om in het openbaar te zeggen dat je anders bent dan die norm en dat je geaccepteerd wilt worden”, aldus Jeffrey Klok.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button