Gemeente

Positieve cijfers in 2024 en 2025 voor Oldambt, maar tekorten vanaf 2026

- advertentie -

Oldambt – Het college van burgemeester en wethouders van Oldambt is blij met de positieve cijfers voor dit én volgend jaar. Zij kan doorwerken aan de uitvoering van haar beleid en ambities uit het collegeakkoord. Denk daarbij aan prettig wonen en leven, een veilige, nette en bereikbare gemeente en investeringen in de binnenstad.

- advertentie -

Toch dreigen er vanaf 2026, het zogenaamde ravijnjaar, oplopende tekorten doordat het Rijk minder geld aan gemeenten uitkeert. Als het college vooruitkijkt ziet ze daardoor een tekort dat oploopt tot bijna vier miljoen euro in 2028.

Wethouder financiën Ger Klein zegt daarover: “We hebben de afgelopen jaren goed gelet op balans in onze uitgaven en inkomsten. Daardoor hebben we als gemeente nog een buffer en hebben we iets meer tijd om ons voor te bereiden op het ravijnjaar 2026. Als college willen we ons huishoudboekje na de verkiezingen van 2026 netjes overdragen, maar dan moeten we wel volgend jaar keuzes maken.”

Plannen 2025
Het komende jaar wordt ingezet op prettig wonen en leven met als belangrijke onderdelen beschikbare, betaalbare en verduurzaamde woningen, preventie in het sociaal domein, vroegsignalering van armoede en het tegengaan van generationele armoede.

Verder wordt er geïnvesteerd in een veilige, nette en bereikbare gemeente. “We zetten in op het tegengaan van ondermijning. Ook is er geld beschikbaar voor (het herstel) van wegen en fietspaden en gaan we aan de slag met het (groen)onderhoud van verharding, bermen en graskanten en het vergroten van biodiversiteit.” zegt Klein. “We blijven investeren in de binnenstad met haar regiofunctie. En er gaat geld naar het fonds voor sport en leefbaarheid en naar de algemene reserve; de spaarrekening van de gemeente.”

Deze plannen worden op woensdag 6 november 2024 besproken in de gemeenteraadsvergadering. Het is aan de gemeenteraad om de begroting en deze plannen vast te stellen.

Keuzes maken
Oldambt moet door deze bezuiniging van het Rijk keuzes maken. Het college neemt haar verantwoordelijk om die keuzes volgend jaar voor te leggen aan de gemeenteraad. Daarom wordt er na het vaststellen van de begroting meteen gestart met het uitwerken van een evenwichtig pakket aan maatregelen.

- advertentie - 

De verwachting is dat de gemeenteraad daar in 2025 besluiten over gaat nemen. Door de buffer kan Oldambt 2026 financieel overbruggen. De verwachting is dat de gevolgen van de te nemen bezuinigingsmaatregelen in 2027 merkbaar worden.

Tegelijkertijd laat Oldambt, samen met de andere Nederlandse gemeenten en hun overkoepelende organisatie, geen kans onbenut om de mogelijke gevolgen van de Haagse bezuiniging aan te kaarten bij het Rijk.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button