Economie

Succes voor nieuwe statiegeldmachine in Winschoten: Meer dan 130.000 producten ingeleverd

- advertentie -

Winschoten – Drie weken geleden werd aan de Lijnbaan in Winschoten een nieuwe statiegeldmachine geopend bij Vermeulen Steen en Hout. Afgelopen donderdag werd het apparaat volledig bestickerd en is het nu ook voor iedereen goed herkenbaar.

- advertentie -

Wat begon als een ambitieus project, blijkt na slechts drie weken al een groot succes. Mensen uit de hele omgeving komen naar de locatie om hun statiegeldproducten in te leveren.

De machine in Winschoten is de tweede in Nederland, na de plaatsing van de eerste in Bunschoten-Spakenburg. Volgens Statiegeld Nederland is het doel om uiteindelijk 200 van dit soort machines door heel Nederland te plaatsen. “We bedienen hier een straal van circa 30 kilometer,” zegt Dennis Vermeulen, eigenaar van Vermeulen Steen en Hout. “Er zijn ook plannen om in Groningen en Assen soortgelijke openbare machines te plaatsen.”

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

130.000 flessen en blikjes in drie weken
De cijfers liegen er niet om. “In de afgelopen weken hebben we al 130.000 flesjes en blikjes verwerkt,” zegt Vermeulen trots. De machine heeft een indrukwekkende capaciteit en kan 100 tot 120 producten per minuut verwerken. Door middel van gewicht, barcode en vorm wordt berekend hoeveel statiegeld de gebruiker krijgt. “Producten uit Duitsland worden niet geaccepteerd en automatisch weer uitgeworpen,” legt hij uit.

Op een scherm kunnen gebruikers precies zien hoeveel producten zij hebben ingevoerd en welk bedrag hen toekomt. Het statiegeld kan direct via een QR-code op de bankrekening worden gestort, of gedoneerd aan een goed doel of sportvereniging.

(lees verder onder de foto)

- advertentie - 
Foto: OldambtNu.nl

24/7 toegankelijk
Een van de voordelen van de statiegeldmachine is dat deze sinds kort 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk is. “We zijn momenteel in overleg met de gemeente Oldambt voor het realiseren van parkeerplaatsen” zegt Vermeulen. De machine zelf is indrukwekkend groot: 9,40 meter lang met vier compartimenten.

In het eerste compartiment worden de producten gesorteerd en via lopende banden verder verwerkt. “De flessen worden lek geprikt zodat ze makkelijk geplet kunnen worden. De flessen en blikjes komen uiteindelijk in aparte opvangbakken terecht,” legt Vermeulen uit.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Records en onverwachte vondsten
De machine kan grote hoeveelheden aan, en het huidige record staat op 3.179 ingeleverde producten in één keer, wat neerkomt op zo’n 480 euro. Dit record werd gevestigd op 24 september om 00.20 uur. “Onze missie is 10.000 producten per dag te halen” zegt Vermeulen.

Hoewel de machine alleen flesjes en blikjes accepteert, komen er soms ook ongewenste voorwerpen naar voren.

“We vonden laatst een schilmesje en een kinderschepje,” vertelt Vermeulen. Hij roept de gebruikers op om zorgvuldig met de machine om te gaan en deze netjes achter te laten. “Er staat een prullenbak naast voor afval of niet-geaccepteerde producten.”

Vermeulen en zijn team houden de machine dagelijks schoon om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft functioneren.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button