Algemeen

Fotoserie: Afscheid St. Lucas Ziekenhuis (video)

- advertentie -

Winschoten – Afgelopen zaterdag konden geïnteresseerden nog één keer een kijkje nemen in het voormalige St. Lucas ziekenhuis, sommige konden mee met een rondleiding. De belangstelling was groot en al snel waren de beschikbare plekken volgeboekt, ook de later toegevoegde extra 100 plekken waren zo gevuld.

- advertentie -

Bijna 100 jaar ziekenhuis
Wethouder Erich Wünker, onder andere voor Centrumontwikkeling Oldambt, opende in de ochtend deze bijzondere dag. Met zijn speech nam hij de aanwezigen mee door de tijd, vanaf de bouw in 1924, de opening in 1925, de diverse uitbreidingen door de jaren heen, de geboorte van zijn eigen zoon en dochter, tot aan de sluiting zes jaar geleden aan toe.

Verbinding met de Rooms Katholieke kerk
Het ziekenhuis werd in 1924  tegen de kerk aan gebouwd, zo hadden de nonnen gemakkelijk toegang en verzorgden ze tientallen jaren vele patiënten. Daar waar er bij de opening 50 bedden waren, telde het ziekenhuis in 1968 al 240 bedden. In 1970 werd de zusterflat gebouwd, waar aankomende zusters en verplegers woonden tijdens de opleiding. De flat is er nog en heeft nu meerdere appartementen.

Foto: Micha Ploeger/ OldambtNu.nl

Rondleiding
De gemeente Oldambt was en is zich bewust van de rijke geschiedenis van dit ziekenhuis en besloot daarom een mooi afscheidsevenement te organiseren. Oud medewerkers van het Lucas, nu nog werkzaam in het Ommelander Ziekenhuis, verzorgden de rondleidingen. Tijdens de proefrondleidingen kwamen er al vele herinneringen boven en dat was tijdens deze bijzondere dag niet anders.

Vernieling

Er waren veel mensen die graag nog een rondleiding hadden willen meemaken en reageerden dan ook teleurgesteld toen bleek dat dat niet meer kon. Helaas is het oude ziekenhuis dusdanig vernield door vandalen, dat dit vanwege de veiligheid niet meer mogelijk is. Tevens was het de intentie van de gemeente om veel materialen te hergebruiken, wat ook niet meer kan.

(lees verder onder de foto)

Foto: Micha Ploeger/ OldambtNu.nl

Emotie
De rondleiding startte in het oude gedeelte en via herkenbare en minder herkenbare routes kwamen de bezoekers langs bijvoorbeeld operatiekamers, de IC, kinderafdeling en door de kelder. De gidsen vertelden bijzondere anekdotes en er was een fijne interactie met de bezoekers. Er waren heel veel persoonlijke verhalen, verhalen van verdriet maar zeker ook veel fijne herinneringen.

Historie
In de voormalige centrale hal, had Stichting Oud Winschoten een indrukwekkende collage neergezet met prachtige foto’s uit oude tijden en een maquette gaf duidelijk de situatie weer. Op een grote witte muur tegenover de inschrijfbalie, konden mensen herinneringen opschrijven. Aan de andere kant van de hal had de gemeente een opstelling met de planning van sloop, ontwikkeling en mogelijke bouw opties in de toekomst.

- advertentie - 

(lees verder onder de foto)

Foto: Micha Ploeger/ OldambtNu.nl

 

Aandenken
Herinneringen, verhalen, nog even kijken. Vanaf maandag zal er worden gestart met het zorgvuldig ontmantelen en afbreken van het St Lucas. Maar voor de eerste 500 bezoekers die nog even zijn geweest, had de gemeente iets bijzonders: een authentiek steentje met een bewijs van echtheid. Een oud medewerkster, Lies Venema en haar twee in het ziekenhuis geboren kinderen ontvingen de eerste steentjes van de wethouder.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button