Sport

Noortje kreeg tijdens de RUN een hitteberoerte en waarschuwt nu andere lopers

- advertentie -

Winschoten – Voor Noortje Bos was de vorige editie van de RUN er één om nooit te vergeten. Maar niet om positieve redenen. Als gevolg van de extreme hitte kreeg Noortje een hitteberoerte, waarvan ze maanden moest herstellen. Nu doet ze haar verhaal, om andere lopers te waarschuwen voor de gevaren van een hitteberoerte en de ernstige gevolgen die het kan hebben.

- advertentie -

Noortje loopt al jaren hard en besloot vorig jaar om voor het eerst mee te doen aan de RUN. Na een kilometer of 3 begint ze zich niet lekker te voelen. Maar dat gaat vast wel weer over denkt ze en ze loopt de tien kilometer gewoon uit. “Ik was prima getraind, al liep ik nooit wanneer het zo warm was. Tijdens het lopen werd ik misselijk en begon ik te trillen, maar toch ben ik doorgelopen. Je loopt toch voor een team en wil dat team ook niet in de steek laten. Thuis voelde ik me ook helemaal niet goed, maar ik dacht nog dat het met wat uitrusten en goed slapen wel weer op zou knappen.”

Maar dat gebeurt niet, integendeel, Noortje begint zich steeds slechter te voelen. “ ’s Nachts kreeg ik vreselijke hoofdpijn, zulke heftige hoofdpijn had ik nog nooit gehad. Dinsdag ben ik naar de huisarts gegaan en die adviseerde mij om twee dagen plat te liggen en rust te nemen. Maar het bleek veel ernstiger dan verwacht. Uiteindelijk ben ik doorgestuurd naar het ziekenhuis en zelfs met spoed opgenomen. Op scans was niks meer te zien van het oedeem (vochtophoping) dat ik had gehad, maar de hersenbeschadigingen die het had veroorzaakt wel. Vervolgens heb ik vier dagen in het ziekenhuis gelegen.”

Daarna krabbelde Noortje weer op, maar dat ging met vallen en opstaan. “Acht maanden lang heb ik niet kunnen sporten, mijn conditie was heel slecht. Nu kan ik het langzaam weer opbouwen, maar mijn conditie is nog steeds niet goed.” Gelukkig is ze inmiddels bijna volledig hersteld, al is ze nog niet helemaal honderd procent de oude. “De extreme vermoeid is weg, de concentratieproblemen zijn minder, maar soms heb ik nog wel last van mijn geheugen. Dan vergeet ik dingen sneller of moet ik langer over iets nadenken.”

Ze roept collega-hardlopers daarom ook op goed op de signalen van een hitteberoerte te letten. “Mijn lijf gaf allerlei signalen af en daar had ik beter naar moeten luisteren. Dus als je zulke klachten voelt als die ik had, meteen stoppen! Zeker als je er al vroeg last van krijgt. Bovendien komt het niet alleen bij extreme hitte voor, ook bij lagere temperaturen, zoals een graad of 19, kan je soms al een hitteberoerte oplopen.”

Komende zaterdag staat de volgende editie van de RUN op het programma, maar Noortje staat niet op de deelnemerslijst. “Nee, voor mij is de lol er af. Ik ga niet meer meedoen. Ik ben er wel bij zaterdag, om mijn collega’s van Prenger & Hoekman te steunen en van eten en drinken te voorzien. Maar zelf meedoen, nee dat gaat niet meer gebeuren.”

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button