Weerbericht

Meteorologische herfst start met nazomerweer

- advertentie -

Landelijk – De meteorologische herfst begint dit weekend, maar met echt herfstweer hoeven we nog geen rekening te houden. In tegendeel: de overgang van de zomer naar de herfst verloopt geruisloos. Er is veel ruimte voor de zon en de temperatuur ligt dit weekend met 20-24 graden boven de normale waarden. Volgende week blijft het vrij warm met veel zonnige perioden.

- advertentie -

Deze week is het ook al heel rustig zomerweer met veel ruimte voor de zon. Daarbij is het vandaag niet al te warm met maxima rond 21 graden, maar dinsdag tot en met donderdag wordt het flink warmer. Woensdag wordt de warmste dag en is lokaal zelfs 30 graden mogelijk. Daarna wordt het weer minder warm met 22-27 graden op donderdag en 20-23 graden op vrijdag. Ook is er donderdag kans op een bui en vrijdag valt mogelijk in het zuidoosten wat regen.

Zonnige seizoenswissel
Voor meteorologen begint de herfst altijd al op 1 september, terwijl het astronomisch gezien dit jaar nog tot 22 september om 14:44 uur duurt voor de herfst begint. Waarom dit verschil er is staat in dit artikel . Ook al begint dit weekend de meteorologische herfst, het weer verandert niet. Zaterdag, op de laatste dag van de zomer, is er veel ruimte voor de zon en dat geldt ook voor zondag de eerste dag van de herfst. Daarbij is het zaterdag 20 graden aan zee tot 23 in het zuidoosten van het land. Zondag wordt het waarschijnlijk een graadje warmer. Daarmee is het warmer dan de 19-21 graden die begin september gebruikelijk is .

Nazomerweer in eerste week september
Na een mooie eerste septemberdag komende zondag lijkt het aangename nazomerweer nog aan te houden in de nieuwe werkweek. Mogelijk moet de zon wel wat meer wolken en enkele bui naast zich dulden, maar over het algemeen blijft het heel fraai weer voor de eerste helft van september. De temperatuurverwachting is nog wel onzeker, maar het meest waarschijnlijk zijn temperaturen van 20-25 graden en daarmee blijft het vrij warm.

In onze herfstverwachting is te lezen dat het vanaf midden september waarschijnlijk wisselvalliger wordt.

In 2023 hoogzomer in september
Vorig jaar was het op 1 september niet zo warm met maxima van net 20 graden, maar daarna begon een uitzonderlijke warme periode in heel het land. De Bilt noteerde een recordreek van acht zomerse dagen op rij en het kwam tot een recordlange regionale hittegolf.

- advertentie -

Ook in 2020, 2021 en 2022 kwam het nog tot zomerse dagen in de eerste helft van september. In 2020 werd op 15 september zelfs een recordhoge septembertemperatuur van 35,1 graden gemeten in Gilze-Rijen (Noord-Brabant). In 2019 bleef zomerse warmte in de eerste helft van de maand uit, maar we kunnen stellen dat zomerweer tegenwoordig toch echt nog bij de eerste helft van september hoort.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button