Op stap

Waterbei 2024 dompelt je onder in een belevingswereld vol met fantasie en muziek

- advertentie -

Winschoten – Waar de naam Waterbei vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Chris de Raaf, secretaris van Stichting Het Evenement Winschoten waar Waterbei de werknaam van is, zegt dat een van de eerste bestuursleden met deze naam is gekomen. “Het zou een heel klein moerasplantje moeten zijn en men vond het destijds een toepasselijke naam en zo is het altijd gebleven.”

- advertentie -

Dit jaar wordt dit gratis toegankelijk straatfestival gehouden op vrijdag 30- en zaterdag 31 augustus in het centrum van Winschoten, op het Posttilterrein en met een grote slotact in Blauwestad. Hoewel het eerste Waterbei festival in 2010 was, was er in 2014 een besluit om te stoppen. Oorzaak was dat de gemeente de subsidie had teruggeschroefd.

Tienduizenden bezoekers
Gelukkig nu 14 jaar later bestaat dit festival, dat elk jaar tienduizenden bezoekers trekt, nog steeds. Dit jaar met een grote keur aan nationale- en internationale artiesten en acts, waaronder een paar heel spectaculaire. “Wij beginnen in september al weer met de organisatie voor het volgend jaar, want het is een enorme klus om zo’n groot festival te organiseren”, zegt Chris.

(lees verder onder de foto)

Chris de Raaf: “Wij willen Waterbei gratis toegankelijk houden, maar om een beetje spectaculaire act te contracteren, is veel geld nodig. Ook hierbij spelen prijsverhogingen enorme parten in de organisatie. Toch is het weer gelukt om alles te kunnen financieren, met hulp van vele partners. En dit jaar wordt het ook weer heel bijzonder”.

- advertentie -

Aftrap met ‘Pegase’
“Wij zijn enorm trots op het feit dat wij met Waterbei zoveel verschillende vormen van cultuur naar Winschoten kunnen brengen en dat voor alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, arm en rijk voor Nederlanders en anders taligen. Zo trappen wij vrijdagavond 30 augustus om 21:30 uur af met de Franse theatergroep ‘Cie Planète Vapeur’ met een groot wit paard ‘Pegase’ van 10 meter hoog en als het de vleugels uitslaat ook nog eens 10 meter breed is”, aldus Chris.

- advertentie - 

Zilveren vleugels
Deze openingsparade start bij Cultuurhuis De Klinker en gaat via de Langestraat richting het Marktplein. Pegasus, met zilveren vleugels, leidt vergeten sterren naar andere sterrenbeelden. Op het stof van een komeet, een geweldige parade. Dat van Pegasus en de personages van zijn legende. Dat van het zingen van de sterren, een poëtisch epos, een ode aan de mythologie. Ondertussen wordt op dit Marktplein het publiek nog eens met muziek verwend met de coverband ‘Nughter’. Deze band speelt tot middernacht.

Zaterdag 31 augustus
Op de zaterdag gaat het spektakel om ongeveer 11:00 uur weer verder met hele leuke acts voor ouders en kinderen, eigenlijk voor iedereen met inbeeldingsvermogen en grote fantasie. Zo is er bij d’Olle Witte een act waar een man en vrouw aan roestige veren hangen en beelden een liefdesverhaal uit, zonder woorden.

Rijdt er een heel bijzondere Citroën Ami 6 rond die speelt met het publiek, verrast en schept verwondering. Is er een komische acrobaat bij de Hema. Circus Santelli bij de RK kerk, dat terug in de tijd gaat. Betoverende elfenprinses op de Gassingel, het Kermispaardje met een zangeres die oud Hollandse liedjes zingt. Ook bijzonder zijn de Frogs van het Shalton theatre.

Klein Montmartre
Voor de eerste keer is er tegenover restaurant Makedonia in de Engelstilstraat het Klein Montmartre, waar je gratis een portret of karikatuur kan laten maken. Om 12:50 uur vertrekken de Giraffes, statig en levensgroot schrijden ze door het centrum. Deze giraffen zijn vriendelijk en vredelievend, maar pas op! Het blijven wilde dieren.

Dit was maar een kleine opsomming van alle acts die zaterdag 31 augustus acte de présence geven. Van dansscholen tot rolschaatssclub, Tammo zingt Staal, Bart Kruizinga en Harm Tabak, voorstellingen in De Klinker en nog vele anderen. Het is allemaal terug te vinden in het programmaboekje en op www.waterbei.nl

Blauwestad
’s Avonds gaan we met z’n allen naar het Wilgenborgterrein in Blauwestad om te genieten van de theatervoorstelling La Belle Illusion van Compagnie Remue Ménage uit Frankrijk.

Deze nieuwe creatie stuurt ons rechtstreeks naar een andere “Belle Époque”, waar de tijd vervaagt en mensen samenkomen, waar dans en circus de boventoon voeren, en waar schoonheid ons omringt. De poëzie van de personages herinnert op subtiele wijze aan beelden geïnspireerd op het einde van een eeuw.

Een lappendeken van charmante en gekke personages wil proeven van de geneugten van een onconventioneel bal, betoverd door de charmes van de “Belle Époque”. In tegenstelling tot voorgaande jaren, is het horecaplein in Blauwestad geopend om 19:00 uur. Artiesten als Jan Joost, Jessy Arjaans en Jordi Weijer zullen dan op gaan treden.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button