Cultuur

Speelfilm over de Kloof tussen Stad en Platteland

- advertentie -

Winschoten – Op 8 en 9 augustus werden er filmopnames gemaakt van de jongeren speelfilm “De Kloof”, een project gebaseerd op hoe jongeren in drie Groninger gemeentes de kloof tussen stad en platteland ervaren.

- advertentie -

De opnames vonden plaats op de tennisbaan in Midwolda, waar een uit de hand gelopen tennismatch tussen rivaliserende teams, één uit de stad en de ander een plattelandsteam, wordt opgenomen. Het project is geïnitieerd door Sander Blom en Niels Brouwers van Stichting Noordelijke Verhalen.

Script op basis van verhalen van jongeren
Sander en Niels hebben gesprekken gevoerd met jongeren uit drie plattelandsgemeentes in Groningen: Gemeente Oldambt, Midden-Groningen en Het Hogeland. Deze gesprekken vormden de basis van het script dat nu verfilmd wordt. De film is een drieluik: elk deel wordt in een andere gemeente opgenomen.

Onervaren acteurs – professionele crew
De jongeren acteren en assisteren achter de schermen. Voor de meesten is dit hun eerste ervaring met film. Ze beelden nu hun eigen verhalen uit. Een hoofdrol is weggelegd voor Ilja Keijser uit Stedum, die wordt bijgestaan door Jesse Datema uit Oude Pekela, Robert Rijkers uit Finsterwolde en Sander Bodewes uit Midwolda. De crew daarentegen bestaat allemaal uit professionals uit Groningen.

Breed gedragen cultuurparticipatieproject
De film werd ontwikkeld als cultuurparticipatieproject om jongeren uit te nodigen hun eigen verhaal via film te vertellen. Ervaren ze wel een kloof tussen stad en platteland? En hoe zit dat dan? Aan wie willen ze hun verhaal vertellen? Het is de bedoeling de film te presenteren in de provincie Groningen om discussie over dit onderwerp aan te wakkeren.

De film wordt mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, De Kunstraad Groningen en de Provincie Groningen, VSB Fonds, de drie participerende gemeentes, KunstKerk Hogeland uit Warffum, Kwartier Zorg & Welzijn uit Hoogezand en Sociaal Werk Oldambt.

- advertentie -

De première vindt plaats volgend jaar maart.

- advertentie - 

Sander Blom en Niels Brouwers
Sander en Niels timmeren al een aantal jaren aan de weg als filmmakers in Groningen. In 2022 richtten zij samen met Evert-Jan Berends de Stichting Noordelijke Verhalen op met als doel de ontwikkeling van de verhalende kunst in Noord-Nederland te bevorderen. Ze maken korte films die nationaal en internationaal in de prijzen vallen. Met De Kloof zetten ze nu een stap naar een lange speelfilm.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button