Algemeen

Erwtjes oogst in Oldambt weer gestart

- advertentie -

Oldambt – Sinds een paar weken zijn er in het Oldambt weer drie en soms vier hele grote machines op de landerijen te bewonderen die doperwtjes oogsten op verschillende percelen. Onze fotograaf maakte de foto’s in Finsterwolde bij familie Kremer.

- advertentie -

Van zuid naar noord
Vanaf april begint het oogsten in Zuid-Europa en tot aan augustus trekken de imposante oogstmachines steeds een beetje noordelijker. Erwtjes hebben een kort groeiseizoen, zo’n 10-12 weken van zaaien tot aan de oogst. In Zuid-Europa is de temperatuur voor zaaien sneller warm genoeg, dus wordt daar gestart en zo wordt er gepland dat de machines aansluitend door kunnen met oogsten.

(lees verder onder de foto)

Foto: Micha Ploeger/ OldambtNu.nl

Nat seizoen
Van RijsingenSource uit Helmond had het dit jaar in Nederland wat lastiger, vanwege de natte en koude start. “Doordat er in sommige gebieden heel veel wateroverlast was, kon het zaaien minder fijn aaneengesloten plaatsvinden,” vertelt Ron van Van RijsingenSource. “En ja, dan is het oogsten ook wat verspreider. Ook de opbrengsten verschillen dit jaar duidelijk, er zijn best wisselende opbrengsten per perceel.”

Van het land, zo in de pot
Het groeiproces van de doperwt is vrij duidelijk en daar kan de planning voor oogsten op worden afgestemd. “De erwtjes moeten het liefst binnen vijf uur in de fabriek in Kapelle zijn nadat ze zijn geoogst. En dan maximaal 11 uur later zijn ze in pot of diepvries verpakt,” zegt Ron. “Onze medewerkers draaien 24-uurs diensten om alles goed te laten verlopen.”

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: Micha Ploeger/ OldambtNu.nl

Bonenkaviaar
Verder zijn er dit jaar ook nog meer bijzondere groentes uitgezaaid. Binnenkort zullen er andere oogstmachines de sperzieboontjes van het land gaan halen. Minder bekend is de flageolet, een boontje die een speciale verwerking vraagt. De boon is familie van de sperzieboon en in Frankrijk noemen de fijnproevers dit soms ook wel ‘bonenkaviaar’. Dit plantje is ook gezaaid het Oldambt.

- advertentie - 

Insecten paradijs
Bij Buseman in Scheemda staan dit jaar ook weer doperwtjes. Jan Buseman: “De doperwt is een vlinderbloemige en dat is goed voor de afwisseling van de teelgrond. De erwt haalt veel stikstof uit de lucht en geeft dit terug aan de grond en gebruikt dit als voedsel. En de bloemetjes daar komen ontzettend veel insecten op af. Dit jaar heeft een lokale imker gebruik gemaakt van onze percelen facelia voor unieke honing.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button