Op stap

Pet, organisator Zuiderveen Festival, wil mensen aan het denken zetten

- advertentie -

Winschoten/Zuiderveen – Het is eigenlijk begonnen met de verzameling van petten door zijn moeder. Wij hebben het over Pet (Patrick) van de Luijtgaarden, organisator van het Zuiderveen Festival, dat gisteren, zaterdag 27 juli,  onder een stralende zon heeft plaatsgevonden. Vanaf 13:00 uur is het geopend en al snel kwamen de eerste bezoekers.

- advertentie -

Elk uur was er een rondleiding in de boerderij, waar men een bonte verzameling aantrof van allerlei soorten Lego en K’Nex bouwwerken, duizenden cd’s, oude videobanden, oude radio’s en tv’s en bandrecorders, Barbiepoppen en nog veel meer. Voor deze rondleiding was een enorme belangstelling.

Op het podium traden artiesten op als Mr. Filler’s Monologues, Dakhaas, Boter Boter, Killroy en Luli Eve. Met hun energieke muziek van Punk en veelal eigen geschreven nummers, zorgde dit voor een dynamische muziek die de hele middag en avond voelbaar was.

(lees verder onder de foto)

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Vrijwilligers
Zo’n 60 vrijwilligers heeft Pet om zich heen verzameld om nu al weer voor de 7e keer het Zuiderveen festival op poten te zetten. In eerste instantie denk je misschien als je het terrein op komt ‘wat een oude bende’, maar kort daarna ontdek je een wereld, waarin kunst en oude spullen samenkomen en waarin je je snel thuis voelt.

Op het terrein achter de boerderij vind je opgestapelde beschilderde caravans, vaak met een thema, een oud klein vliegtuig, een Trabant, een Connexion bus, eigenlijk te veel om allemaal te benoemen. Tijdens dit Zuiderveen Festival is natuurlijk ook aan de inwendige mens gedacht, met een kleine bar, voor frisdrank en alcoholische dranken. Ook voor een prima hamburger was er een uitstalling.

- advertentie -

Proeftuin
Het mooie van dit festival is dat het niet een keer om geld draait, maar gewoon een proeftuin is, waar iedereen zichzelf kan zijn, zonder dat er meteen verdient hoeft te worden. Bezoekers worden ook aangemoedigd om te experimenteren en hun creativiteit de vrije loop te laten.

- advertentie - 

(lees verder onder de foto)

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Pet van de Luijtgaarden: “Het is al weer zo’n acht jaar geleden dat wij hier aan het Zuiderveen onze intrek hebben genomen. En eigenlijk is het begonnen op een heel mooi festival in Blauwestad. Maar wij hadden een opslag nodig voor onze caravans en toen kwam deze boerderij op ons pad. Ik dacht toen gelijk dan kunnen wij hier ook een museum beginnen.”

“Wij willen in dit ‘museum’ ook iets over onze overvloed vertellen, waarin wij bijna in omkomen. Wij hebben daarom een doolhof gecreëerd waar mensen kunnen doorlopen en al deze spullen kunnen bekijken, ze kunnen bewonderen of gewoon denken ‘wat een hoop spullen’.”

Hoogste K’Nex toren ter wereld
“Joris uit Winschoten, ook vrijwilliger, die heeft de hoogste K’Nex toren ter wereld gebouwd en deze is hier ook te bewonderen. De toren is ruim 6 meter hoog. Dit doolhof moet mensen echt aan het denken zetten, als spullen in een gezin niet meer nodig zijn. Veel te veel spullen worden te gemakkelijk weggegooid en daar proberen wij mensen bewust van te maken”.

“Later dit jaar gaan wij met de overvloed aan kleding iets doen. En dat doen wij op 10 augustus. Binnenkort is het 10 jaar geleden dat we de cirkel van kleding in KMM organiseerden. We willen dit fantastische evenement graag groots vieren met een nog grotere cirkel en met nog meer deelnemers dan de 100 die we de vorige keer hadden,” aldus Pet van de Luijtgaarden.

Brits onderzoek
“Uit Brits onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouw gedurende haar leven 2.400 kledingstukken bezit. De Cirkel van Kleding, die de vorm krijgt van een waslijn, symboliseert het levensproces vanaf geboorte tot de dood. 120 ontwerpers, kunstenaars èn particulieren gaan aan de slag om 2.400 witte, roze en rode kledingstukken te up-cyclen.

Tweedehands kledingstukken en allerlei door de kunstenaar verzamelde voorwerpen worden hiermee één grote installatie. Het project stelt op een speelse en toegankelijke manier het eigentijdse verschijnsel van overconsumptie aan de orde,” zegt Pet.

 

 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button