Grote investeringen bij rwzi’s van Hunze en Aa’s voor schoon oppervlaktewater
Scheemda – Bij de rioolwater-zuiverings-installatie (rwzi) aan de Oude Rijksweg N964 wordt op dit moment hard gewerkt met het vervangen van de zo’n 20 jaar oude ‘vuilroosters’, die het eerste vuil halen uit het opgepompte rioolwater, om vervolgens een lange weg af te leggen, voordat het gezuiverd naar het oppervlaktewater terug gaat.
De roosters zullen worden vervangen door zeeftrommels met een 3 millimeter doorlating, terwijl de vuilroosters een doorlating hadden van 6 millimeter. Dit houdt in dat er veel meer vuil wordt afgevangen, die dan in compacte vorm naar een erkende verwerker gaat. De voorbereidingen voor het installeren van de nieuwe zeeftrommelinstallatie zijn inmiddels in volle gang.
(lees verder onder de foto)
Specialist
Als tijdelijke maatregel heeft Van der Kamp uit Zwolle een viertal pompen geplaatst ter vervanging van de oude installatie, die niet goed meer functioneerde. Van der Kamp is een specialist in pompoplossingen die veelal voor overheden werkt in binnen- en buitenland. De zuiveringsinstallatie in Scheemda is de eerste in een reeks van twaalf installaties die door Waterschap Hunze en Aa’s onder handen wordt genomen.
Planning
In de komende jaren wordt dit gefaseerd uitgevoerd. Er wordt dus als eerste in Scheemda gestart om een betrouwbaar beeld te krijgen van de werkelijk benodigde kosten. Hiervoor heeft het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s een uitvoeringskrediet beschikbaar gesteld van € 1.035.000,-.
(lees verder onder de foto)
Waarom nieuwe vuilroosters
Momenteel wordt er in de eerste fase van het zuiveringsproces onvoldoende grofvuil uit het rioolwater verwijderd. Dit vuil komt verderop op in de installatie terecht. Vuilophoping leidt tot extra slijtage aan machines en het veroorzaakt storingen. De installatie werkt daardoor minder efficiënt en de beheer- en onderhoudskosten nemen toe.
Veel mensen denken dat bij een rioolzuiveringsinstallatie, uiteindelijk drinkwater wordt geproduceerd. Dit is niet het geval, het water komt weer terecht in het oppervlakte water. Edwin de Gries van Hunze en Aa’s: “Het is soms verwarrend voor mensen, maar om drinkwater te produceren heb je een extra zuiveringstechniek nodig.”
Waterbedrijven
Nederland kent tien waterbedrijven en het grootste deel van het water wordt gewonnen uit grondwater (64%). In gebieden aan zee wordt oppervlaktewater (35%) voornamelijk uit de Rijn, de Maas en het IJsselmeer gebruikt. Elke bron vraagt om een specifieke manier van zuiveren.
Pas na deze zuivering (door de drinkwaterbedrijven) wordt het water in het leidingnet gepompt. Het schoonhouden van onze bronnen en het investeren in zuiveringsprocessen, zijn voorwaarden voor de beschikbaarheid en kwaliteit van ons drinkwater.
(lees verder onder de foto)
Drinkwater
“Het is overigens niet ondenkbaar dat in de toekomst wel drinkwater wordt gehaald uit het rioolwater. Daar zijn ze op dit moment al heel druk in laboratoria mee aan het experimenteren.”
“Wij hebben op dit moment technieken op onze zuiveringsinstallaties, waarmee we kunnen meten wanneer er gevaarlijke stoffen, door bijvoorbeeld een illegale lozing, in ons zuiveringssysteem komt. En met een beetje geluk kunnen wij dan ook de veroorzaker opsporen”, zegt Edwin de Gries.