Partnerbijdragen (advertentie)

Bouw zelf je blokhut: een stap-voor-stap guide!

- advertentie -

Een enorm leuk project voor de klussers onder ons: je eigen blokhut bouwen. Ideaal voor extra opslag, werkplaats of om er een leuk tuinhuisje van te maken. Er zijn enorm veel manieren waarop je kunt starten met het bouwen van een blokhut, denk bijvoorbeeld aan de bouwpakketten van blokhut.nl. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap plan, tips en een lijst van benodigdheden zodat jij je perfecte blokhutje kunt bouwen (met behulp van een bouwpakket)!

- advertentie -

Benodigdheden
Er zijn een aantal spullen nodig, wanneer je wilt beginnen aan de bouw van je hut. Ten eerste is het belangrijk om veiligheid voorop te zetten. Gebruik dus altijd handschoenen, een veiligheidsbril en eventueel andere veiligheidsuitrusting. Voor het passen en meten heb je een waterpas en meetlint nodig. Daarnaast is het belangrijk in het bezit te zijn van een hamer, schroevendraaier (kruiskop en platkop), elektrische schroefboormachine en houtzaag. Wanneer je al wat verder in de bouw bent kan een ladder handig zijn.

Stap 1: Voorbereiding
Een goed begin is het halve werk, ga daarom zorgvuldig van start. Als eerste is het belangrijk dat je een vlakke, stabiele ondergrond voor je project vindt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte rondom je gekozen plek blijft. Voor sommige projecten is het hebben van een bouwvergunning noodzakelijk. Controleer bij je gemeente of dit geldt voor de plek waar je de blokhut wilt bouwen. En last but not least: Fundering! Kies bijvoorbeeld voor een houten vlonder, of juist een betonnen plaat. Zorg er altijd voor dat de fundering waterpas is. Als je te werk gaat via een bouwpakket, check dan eerst of alle onderdelen aanwezig zijn en lees de bouwinstructies goed door. Dit kan veel tijd en frustratie voorkomen, mocht er iets niet kloppen.

Stap 2: Basisstructuur
Het klussen kan van start gaan! Begin met de fundering. Plaats funderingsbalken op de door jou gekozen fundering. Denk eraan dat het belangrijk is dat deze perfect waterpas ligt! Plaats de eerste wandbalken in de hoekverbindingen. Ga vervolgens stap voor stap omhoog door de balken in elkaar te schuiven. Versterk daarna de hoeken door (meegeleverde) hoekversterkingen. Deze zullen zorgen voor extra stabiliteit. Denk eraan dat het belangrijk is bij de basisstructuur om de instructies van het bouwpakket te volgen!

Stap 3: Openingen
Het is tijd om de deur- en raamopeningen te plaatsen. Plaats de kozijnen op de aangegeven manier in de wanden, monteer daarna de deuren en ramen. Let hierbij op dat ze goed passen en soepeltjes open en dicht gaan. Check dit meerdere malen tijdens het monteren.

Stap 4: Een dak plaatsen
Goed bezig klusser! Het wordt nu tijd om het dak te gaan plaatsen. Ook hier is het belangrijk zorgvuldig de instructies van je bouwpakket te volgen. Begin met het plaatsen van de dakbalken en zorg dat deze stevig en waterpas liggen. Natuurlijk willen we geen lekkende blokhut, bedek daarom je balken met dakleer of shingles. Ook dit zal beschreven staan in de handleiding.

- advertentie -

Stap 5: Afwerking
Het project loopt alweer bijna ten einde. Het is tijd om de vloerdelen te plaatsen op de funderingsbalken. Let er hierbij op dat ze goed aansluiten en stevig vastzitten. Om rottend hout of een omvergeblazen blokhut te voorkomen, is het belangrijk je gebruikte hout te behandelen. Kies bijvoorbeeld voor een geschikte buitenbeits of verf. Behandel in ieder geval je blokhut, zo kun je langer genieten van je harde werk! Als kers op de taart komt de afwerking. Je kunt je blokhut leuk inrichten, of juist gebruiken als opslag. Ook kun je praktische dingen toevoegen zoals dakgoten of andere afwerkingselementen. Het bouwen van een blokhut kan een enorm leuk en lonend project zijn. Het kan wat tijd en moeite kosten, maar dan heb je ook wat. We hopen dat een bouwpakket en de tips je op weg kunnen helpen. Veel succes met klussen!

- advertentie - 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button