Algemeen

Ondernemersfestival Scheemda een uitdaging voor ondernemend Groningen

- advertentie -

Scheemda – Voor het tweede jaar op rij  is er vandaag in De Toekomst te Scheemda het GroBusiness Ondernemersfestival. Zo’n 580 ondernemers hebben zich voor deze middag aangemeld. Er was zo’n enorme vraag naar kaarten voor dit festival dat de organisatie zelfs ondernemers moest teleurstellen omdat er geen plaats meer was.

- advertentie -

Wilfred Genee, presentator van BNR Nieuwsradio en van Vandaag Inside, was de spreekstalmeester en zoals wij van hem gewend zijn wist hij dit uitstekend te doen. De openingsact speelde zich buiten de fabriek af in een tent waar plaats was voor 300 ondernemers, maar de overige bezoekers konden het ook allemaal goed volgen.

Henk Emmens
Gedeputeerde Henk Emmens (BBB) kwam met een economische visie voor de provincie. “Een jaar geleden op mijn tweede werkdag bij de provincie heb ik gezegd ‘ik wil volgend jaar een nieuwe economische visie hebben voor de provincie Groningen’. Die visie is klaar en komt volgende week in de Provinciale Staten en hopelijk komt daar een ‘klap’ op en dat dit de visie wordt voor de komende jaren”.

“Wij gaan kijken tot 2035. Ik vind het heel belangrijk dat wij doorkijken naar de toekomst, want de meeste beleidsuitgangspunten van de afgelopen jaren, waren allemaal op korte termijn gericht van vier jaar. Maar de ondernemers hebben behoefte om verder te kijken. De ondernemers willen weten waar wij naar toe gaan. Waar staan wij over 10 jaar; wat verwacht je nu van ons?”, zegt Henk Emmens.

Korte termijn acties
“Ik merk steeds meer, ook landelijk, dat het allemaal korte termijn acties zijn geweest. De laatste 10 tot 15 jaar zijn er geen lange termijn visies geweest op de ontwikkeling van Nederland. Wij willen dit als BBB voor de komende jaren anders gaan organiseren. Met het team van de afdeling economie hebben wij het afgelopen jaar hard gewerkt om deze visie voor elkaar te krijgen in samenspraak met de Staten van Groningen”, aldus de gedeputeerde.

Henk Emmens: “Wij gaan het over een andere boeg gooien en dat komt allemaal van het tegeltje dat op mijn kantoor hangt met de tekst ‘Wat levert het op voor de Groninger’. Hij noemde verder ook dat hier per saldo minder verdient wordt voor hetzelfde werk dan in andere delen van het land en hoe je dit omhoog kan krijgen.

- advertentie -

Betere banen
Betere banen of betaalde banen zouden hier moeten komen. Ook noemde Emmens het verspillen van grondstoffen. “Wij moeten hier in Groningen geen kilo grondstof meer verliezen, want reststof is grondstof”. Hij noemde verder het vestigingsklimaat en de arbeidsmarkt om te zorgen dat medewerkers en ook de bedrijfseigenaren geschikt blijven voor het werk dat ze doen.

- advertentie - 

Ondernemerspanel
Na deze introductie door gedeputeerde Henk Emmens was het weer de taak van Wilfred Genee om een ondernemerspanel voor te stellen. Dit panel bestond alleen maar uit ‘winnaars’, ieder op hun eigen manier. Want de wereld om ons heen verandert in snel tempo. Er zijn allerlei transities gaande, zoals energie, digitalisering en personeel. Vroegere zekerheden zijn niet meer altijd vanzelfsprekend.

De drie panelleden van Wilfred waren Renate Groenewold, inmiddels eigenaar van Goenewoldbouw b.v. en voormalig topschaatsster, Rick van Geloven, eigenaar van Belieff en E-slicer en finalist van het SBS6 programma ‘Wat een uitvinding’ en tenslotte Albert Keizer, eigenaar van Next Generation Shipyards. Hij ontving in 2021 de Groninger Ondernemingsprijs.

 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button