Defensie laat onderzoek doen naar nalatigheid mortierongeval Mali
Winschoten/ Mali – Er komt een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk nalatig handelen van Defensie bij het mortierongeval in Mali in 2016, zo heeft defensieminister Kajsa Ollongren de Kamer laten weten. Bij dat ongeluk, ruim zes jaar geleden, kwamen sergeant der eerste klasse Henry Hoving (29) uit Winschoten en korporaal Kevin Roggeveld (24) uit de stad Groningen om het leven. Een derde militair raakte zwaargewond.
Onlangs meldde radioprogramma Argos dat de ambtelijke top van het ministerie niets voelde voor zo’n onderzoek, terwijl toenmalig minister Jeanine Hennis destijds zei dat dit van essentieel belang was. Ollongren laat naar aanleiding van vragen van de SP weten dat er toch een onderzoek komt.
‘Daarom stel ik een onafhankelijke commissie in om te onderzoeken of en hoe eventueel individueel nalatig en/of verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld en hier tevens opvolging aan te geven’, schrijft de minister.
Niet volledig geïnformeerd
Na het ongeval in Mali liet Defensie wel extern onderzoek doen, maar de commissie – onder leiding van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer – deed geen onderzoek naar nalatig of verwijtbaar handelen. Dat besloot hij na overleg met de hoogste ambtenaar van Defensie.
Vorig jaar evalueerde Defensie intern de gang van zaken rond het ongeval en daaruit kwam naar voren dat de hoogste ambtenaar de opvolger van Hennis wel informeerde over het onderzoek van Van der Veer, maar dat niet volledig deed.
Wens nabestaanden ingewilligd
Hennis trad af in 2017 na een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval. Dat rapport was snoeihard en concludeerde dat Defensie ernstig tekort was geschoten. De nabestaanden van Henry Hoving en Kevin Roggeveld dringen al langer aan op een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk nalatig handelen door Defensie.
Bron: RTV Noord.