Algemeen

Straten van Oldambt: Eeuwen terug in de tijd met Midwolder straatnamen

- advertentie -

Midwolda – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

Bij het bedenken van straatnamen wordt vaak weinig creativiteit gebruikt. Zo zijn er in Nederland tientallen, misschien zelfs wel honderden, Dorpsstraten, Hoofdwegen en Stationsstraten te vinden. Ook namen van planten, vogels, zeehelden of leden van de koninklijke familie zijn populair als straatnaam.

Maar in Midwolda is het anders. Daar vind je geen Wilhelminalaan of Tulpstraat, maar vooral straatnamen die te maken hebben met de rijke geschiedenis van het dorp. De geschiedenis van Midwolda gaat ver terug en de sporen daarvan zijn in het dorp nog uitgebreid terug te vinden. Zo is de eeuwenoude Ennemaborgh de blikvanger van het dorp, samen met de bekende historische boerderij Hermans Dijkstra.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Genoeg geschiedenis dus en dus ook meer dan voldoende inspiratie voor bijzondere straatnamen met een historisch tintje. Het Grijze Vrouwenlaantje bijvoorbeeld, misschien wel de meest bijzondere straatnaam in het dorp. De naam heeft niet per se te maken met de bewoners van het straatje, maar is afgeleid van een klooster dat ooit in Midwolda stond, het Grijzevrouwenklooster.

- advertentie - - advertentie -

Dat klooster werd in 1259 gesticht, omdat klooster Menterwolde in Nieuwolda overging van de benedictijner orde naar de cisterciënzer orde. Deze kloosterorde stond geen gemengde kloosters toe en dus moest er een speciaal vrouwenklooster komen. Omdat het dus een speciaal nonnenklooster was, kreeg het de naam Grijzevrouwenklooster. In 1569 werd het klooster geplunderd door de watergeuzen en in 1594 sloot het definitief de deuren. Twee eeuwen later werd op dezelfde plek de huidige kerk van Midwolda gebouwd.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Een andere bijzondere straatnaam is de Diurckenlaan. Ook deze naam heeft te maken met de historie van Midwolda. Diurcken of Duircken is namelijk de naam van een familie die in 1598 in de Ennemaborgh kwam wonen. Vermoedelijk waren dit nazaten van de familie Ennens of Ennema, die de borg lieten bouwen. In de 17e eeuw kwam de borg vervolgens in bezit van de familie Clinge.

Dan is er nog één straat die bijzondere aandacht verdient. Het is de Reinste Abdenaweg, de naam van de oprijlaan naar boerderij Hermans Dijkstra. Deze straat verdient bijzondere aandacht, omdat het één van de weinige straten in onze gemeente is die naar een vrouw vernoemd is. Een vrouw die vanwege haar afkomst aan het eind van de middeleeuwen veel aanzien had. Ze kwam uit de machtige hoofdelingenfamilie Abdena en was getrouwd met de heer van Westerwolde, Hayo Iddinga.

Ze kwam niet uit Midwolda, maar heeft toch een belangrijke plek in de geschiedenis van het dorp. Abdena gaf namelijk de opdracht tot de bouw van de vier torens van de voormalige kerk in Midwolda, de Viertorenkerk, die ook wel Ol Kerke genoemd werd. Mede door die vier torens en de enorme lengte van 63 meter, was de kerk, die in het begin van de 18e eeuw werd afgebroken, bekend in de hele regio.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Deze drie straten zijn lang niet de enige straten in Midwolda met een historische achtergrond. Bijna alle straten hebben wel iets met de geschiedenis van het dorp te maken. Let dus niet alleen op de prachtige eeuwenoude woonhuizen en boerderijen als je door Midwolda loopt, maar kijk ook eens naar de straatnamen en duik in de bijzondere verhalen die daar bij horen.

Ken jij nog meer bijzondere straatnamen in Oldambt? Tip ons via redactie@oldambtnu.nl

Lees ook: 
Straten van Oldambt: Herinneringen aan verdronken dorpen
Straten van Oldambt: Verdwenen klooster herleeft in Winschoter straatnamen

Dit kan u ook interesseren

Back to top button