Op stap

Kijkmiddag Midwolder Bouwten (video)

- advertentie -

Midwolda – Op dinsdag 21 juni organiseert Het Groninger Landschap tussen 16.00 en 17.30 uur een kijkmiddag op het akkergebied Midwolder Bouwten in Midwolda. Belangstellenden zijn van harte welkom om de daar lopende pilot natuurinclusieve landbouw te bezoeken. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vertellen hoe er wordt gewerkt aan een duurzame toekomst van de akkerbouw in Nederland.

- advertentie -

De middag begint in Bezoekerscentrum Ennemaborg aan de Hoofdweg 96 te Midwolda. Na ontvangst en een korte introductie door het projectteam volgt een excursie naar de naastgelegen Midwolder Bouwten.

Pilot Midwolder Bouwten
In 2019 is gestart met de 5-jarige pilot natuurinclusieve landbouw op de Midwolder Bouwten. Sindsdien wordt op het akkergebied van circa 60 hectare een aantal natuurinclusieve maatregelen genomen. Al deze maatregelen zijn gericht op een gezonde bodem en herstel van biodiversiteit.

Het Groninger Landschap heeft de grond beschikbaar gesteld om te onderzoeken hoe akkerbouw ontwikkeld kan worden met een rijke natuur waar boeren een goede boterham aan kunnen verdienen. Het onderzoek is een initiatief van provincie Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, LTO, Agrarisch Collectief ANOG, Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels, Maatschap Boonman en Het Groninger Landschap.

Maatregelen en monitoring
Op de Midwolder Bouwten is o.a. een netwerk van bloemrijke akkerranden aangelegd, wordt vaste stalmest in plaats van drijfmest gebruikt en er wordt niet geploegd. Hoe de landbouw en natuur zich ontwikkelen wordt door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen op de voet gevolgd. Zo wordt o.a. de stand van de insecten, vogels en bodemdieren gemonitord en wordt gekeken naar de kosten en opbrengsten voor de boer.

- advertentie - - advertentie -

De toekomst
De Midwolder Bouwten is een landbouwproeftuin. Hier wordt door boeren en wetenschappers de landbouw van de toekomst getest. Het doel is om akkerbouw te ontwikkelen met een rijke natuur waar boeren een goede boterham aan verdienen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button