Algemeen

Nieuw initiatief tussen Lentis en Sociaal Werk Oldambt voor wachtlijst GGZ

- advertentie -

Winschoten – Al enige tijd draait in De Boschpoort in Winschoten een Voorzorggroep voor mensen die op de wachtlijst staan voor een GGZ traject, bij bv. Lentis, Interpsy, Mentaal Beter of VNN. Deze wachttijd kan oplopen tot meer dan een jaar en om deze mensen niet tussen wal en schip te laten vallen is deze groep opgezet.

- advertentie -

Ervaringsdeskundige van Lentis, Anique Praas, maatschappelijk werker Janneke Norden en ervaringsdeskundige Elke Hut, zijn de mensen die deze groep leiden. Anique: “Wij kunnen de mensen vast voorbereiden op de behandeling die ze later krijgen. Ze zullen ervaren dat ze later bij de specialist veel directer aan de slag gaan en niet eerst een voorbereidende fase moeten doorlopen. Verder zijn wij een luisterend oor waar de deelnemers in deze wachtperiode tegenaan lopen en hierdoor als minder heftig ervaren wordt”.

Rust
De mensen die meedraaien in de groep zijn heel erg tevreden en ervaren het ook als helpend. De mensen die zich aanmelden bij de Voorzorggroep hebben nog geen intake gehad en weten eigenlijk niets wat de behandeling in zal gaan houden. De gesprekken in de groep brengen vaak al wat rust in het hoofd van de deelnemers. Ze weten immers al dat behandeling een kwestie is van de ‘lange adem’ en middels de contacten met de begeleiders, maar ook ervaringen van andere deelnemers heeft men toch het gevoel dat aan de problematiek gewerkt wordt.

Herkenbaarheid
Janneke: “Anique en Elke zijn allebei ervaringsdeskundigen en ik ben maatschappelijk werker en wat wij vooral doen is het aanhoren van de deelnemers. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk en mogen ook niet met anderen gedeeld worden. De gesprekken komen altijd heel snel op gang en dan speelt leeftijd ook geen rol. De leeftijden van de deelnemers variëren van begin 20- tot halverwege de 60 jaar. Het gaat vaak om algemene dingen zoals angst, depressie of PTSS en vaak worden zaken herkend, ook al hebben ze met het specifieke gespreksonderwerp, niets mee van doen.”

Ze vervolgt: “Het gaat om de herkenbaarheid, het vertrouwen die de deelnemers van de groep in elkaar hebben. En juist deze herkenbaarheid is zo belangrijk, dat je je anders voelt dan anderen, dat dingen niet lukken, omdat je de energie er niet voor hebt”.

- advertentie - - advertentie -

Persoonlijk gesprek
Anique: “Om te kunnen beoordelen of iemand in groepsverband kan functioneren is er van te voren een persoonlijk gesprek. Het voordeel van dit gesprek is, dat je niet direct in de groep terecht komt. De drempel voelt vaak redelijk hoog om je aan te melden wanneer je direct in een groep gaat deelnemen en dan is een persoonlijk gesprek veel prettiger”.

‘Ik ben niet alleen, waar niet alles soepel verloopt’. Dit is een gedachte die mensen ervaren bij deelname aan de groepsgesprekken, want bij de meeste voordeuren, daar lijkt het er achter allemaal zo mooi, allemaal rozengeur en maneschijn, maar in werkelijkheid is toch anders. Het gaat om de gedachte dat iedereen wel eens problemen heeft, maar hoe ga je er mee om.

Janneke: “Wij kunnen ons dit realiseren, maar wanneer je in een depressie zit, ben je die realiteit kwijt. Het zien in de groep en het luisteren naar elkaar krijgen de deelnemers toch het ‘Oh, ja’ terug”.

Eenzaamheid
“Eenzaamheid komt ook altijd sterk naar voren. Iemand voelt zich gewoon anders. In deze Voorzorggroep komt dit ook vaak ter sprake en dan merkt men dat eenzaamheid bij iedereen voorkomt en krijgt men tips om dit te doorbreken. Erkenning en herkenning is een mooie rode draad waar iedereen wat aan heeft”.

De voorzorggroep vindt wekelijks plaats op de donderdag van 16.30 tot 17.30 (met uitzondering van feestdagen). U bent welkom in De Boschpoort, het Boschplein 2 te Winschoten.

Aanmelden wordt via de huisarts gedaan. Meer informatie kunt u krijgen via voorzorgteamoldambt@lentis.nl.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button