Gemeente

Uitstoot biomassa-installaties Oldambt boven de norm

- advertentie -

Winschoten – Uit het onderzoek naar de biomassa-installatie bij zwembad De Watertoren in Winschoten is naar voren gekomen dat de uitstoot van enkele stoffen boven de norm is. Het gaat hierbij om koolmonoxide, (fijn)stof, benzeen en aldehyden. De gemeente stelt de eigenaar van de installaties in gebreke en laat de biomassa-installaties bij de zwembaden in Winschoten en Finsterwolde voorlopig uit staan.

- advertentie -

Klachten van omwonenden
Het onderzoek naar de uitstoot van de installatie is uitgevoerd naar aanleiding van klachten van omwonenden. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema legt uit: “Al sinds de komst van de biomassa-installatie in Winschoten krijgen we klachten van buurtbewoners. We hebben eerst de pijp laten verhogen om ervoor te zorgen dat de uitstoot niet direct zou neerdalen in de omgeving. Maar de klachten bleven. Uit eerdere rapporten en onderzoeken bleek dat de uitstoot van de installatie binnen de normen bleef. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben we een uitgebreid onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren.”

(Lees verder onder de foto)

Resultaten
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de uitstootnormen worden overschreden. De burgemeester zegt hierover: “We zijn erg geschrokken van de resultaten, die laten zien dat er bijvoorbeeld tien keer zoveel koolmonoxide en vier tot vijf keer zoveel fijnstof uit de pijp komt dan is toegestaan. Dat vind ik onacceptabel. Daarom blijven de installaties in Winschoten en in Finsterwolde voorlopig uit staan, want we willen de omwonenden, gebruikers en medewerkers van de zwembaden niet aan zulke stoffen blootstellen. We zijn in gesprek met de GGD over de gezondheidsrisico’s. We weten nu wel wat er uit de pijp komt, maar nog niet wat er bij de mensen binnen komt en wat voor effecten dit precies heeft. Ook is er op dit moment nog weinig bekend over de gezondheidseffecten door de uitstoot van biomassa-installaties op langere termijn.”

Hoe nu verder?
De eigenaar van de biomassa-installaties heeft zich niet gehouden aan de voorwaarden uit de overeenkomst met de gemeente én heeft de landelijke en Europese uitstootnormen overschreden. De burgemeester: “Dat betekent dat wij als gemeente handhavend optreden en de installaties voorlopig uit laten staan. We hebben de eigenaar van de installaties inmiddels in gebreke gesteld.”

- advertentie - - advertentie -

Politieke discussie
“Daarnaast wil ik graag weer in discussie met de raad over de inzet van biomassa als duurzaam alternatief voor aardgas in onze gemeente. Toen we vorig jaar de beslissing namen om biomassa in te zetten voor de verwarming van onze zwembaden, hebben we gehandeld vanuit de gedachte dat we een geschikt en duurzaam alternatief voor aardgas hadden gevonden. Ook gezien de landelijke discussie over de duurzaamheid van biomassa, staat deze discussie wat mij betreft weer open,” aldus Sikkema.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button