Gemeente

De eikenprocessierups in Oldambt: wat kunnen we eraan doen?

- advertentie -

Oldambt – Het nieuws staat er de laatste tijd vol mee: de eikenprocessierups. Een vervelend beestje dat leeft in onze eikenbomen en zorgt voor klachten aan onze huid, ogen en luchtwegen. Wat moet je doen als je de eikenprocessierups tegenkomt?

- advertentie -

Brandharen
Het zijn de brandharen van de eikenprocessierups die zorgen voor de gezondheidsklachten. Deze haartjes ontwikkelen zich vanaf het derde vervellingsstadium van de rups. De brandharen zijn bedoeld als afweermechanisme: de rups kan ze afschieten bij een ongewenste aanraking. Maar de brandharen kunnen ook met de wind worden meegevoerd of door trillingen van het voorbijkomende verkeer worden verspreid in de omgeving. En vanuit die omgeving kunnen de brandharen weer worden overdragen naar mensen.

Maatregelen bij besmetting
Als je in contact bent gekomen met de brandharen van de rups, kun je de huid strippen met plakband of schilderstape. De huid goed wassen en/of spoelen werkt ook. Het is belangrijk om niet te krabben, omdat dit de klachten verergert. Een verzachtende crème op basis van menthol of eucalyptus werkt tegen de jeuk. Heb je de brandharen in je ogen gekregen, dan is het advies om ze uit te spoelen. De klachten verdwijnen meestal vanzelf. Bij ernstige aanhoudende klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Kijk voor meer informatie over wat je kunt doen als je in contact bent gekomen met de eikenprocessierups op de website van GGD Groningen.

De eikenprocessierups in Oldambt
In Oldambt hebben we weinig last van de rups. Dit komt omdat er in onze gemeente niet veel eikenbomen groeien. Slechts 18 procent van onze bomen is eik. Tot nu toe zijn er twee groepjes rupsen gevonden, namelijk aan het Zuiderveen in Winschoten en langs het Winschoterdiep. De eiken langs het Zuiderveen zijn van de provincie. Zij zorgen voor de bestrijding van de rups op deze locatie. De eiken langs het Winschoterdiep zijn wel van de gemeente. We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoeveel rupsen hier zitten.

Wat doet de gemeente aan de bestrijding van de rups?
Allereerst helpen we de provincie om in kaart te brengen waar ze de rupsen kunnen verwachten. Er hangen feromoonvallen op locaties waar veel mensen langskomen. Hiermee kunnen we de vlinderpopulatie in de gaten houden en op basis daarvan voorspellen waar we de rups kunnen tegenkomen. Als we de rups in Oldambt aantreffen, zuigen we de nesten weg met een speciale stofzuiger. Op dit moment doen we verder niks. Als het probleem groter wordt, gaan we extra maatregelen nemen.

- advertentie - - advertentie -

We proberen dan in de wegbermen waar eikenbomen groeien meer variatie in de beplating aan te brengen, zodat we meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken (zoals gaasvliegen, sluipwespen en sluipvliegen). Ook kunnen we nestkasten voor mezen en vleermuizen ophangen om de natuurlijke vijanden van de rups en de vlinder aan te trekken.

Kan ik de rupsen zelf ook weghalen?
We raden af om de rupsen zelf te bestrijden, omdat de kans op de verspreiding van de brandharen dan vergroot. Als de eik(en) in de openbare ruimte staan, dan is de boomeigenaar verantwoordelijk voor het (laten) verwijderen van de nesten. Ben je zelf eigenaar, dan kun je de nesten het best laten verwijderen door een professionele bestrijder. Als je twijfelt wie de boomeigenaar is, doe dan een melding bij de gemeente. Wij kunnen dan aangeven van wie de boom is of je melding doorzetten naar de eigenaar.

Waar kan ik een melding doen?
Kom je de eikenprocessierups in onze gemeente tegen? Meld het dan via het Meldpunt Openbare Ruimte (MOR) op onze website. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@gemeente-oldambt.nl of bellen naar (0597) 48 20 00.

Meer informatie
De informatie uit dit bericht komt van de website www.processierups.nu. Hier vindt u meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button