Winschoten – Tijdens rioleringswerkzaamheden door de gemeente Oldambt in 2016 en 2017 is er archeologisch onderzoek verricht. Tijdens dit onderzoek is er door MUG ingenieursbureau op de kruising van de Poortstraat en de Emmastraat te Winschoten in een waterput een houten pompbuis aangetroffen.
Waterpomp
De vondst wijst op de aanwezigheid van een waterpomp uit de 18e -19e eeuw. De pompbuis is vervaardigd uit een zachte houtsoort (den of spar) en is hol van binnen. Dit is een vreemde houtsoortkeuze voor het gebruik van het object. Pompbuizen werden gebruikt in waterpompen en kennen daarom een constante wisseling van natte en droge omstandigheden. De gekozen zachte houtsoort, gecombineerd met het gebruik in/met water, zorgt ervoor dat rottingsprocessen sneller op gang komen als bijvoorbeeld bij het gebruik van eikenhout. De vondst is uniek omdat er in Nederland slechts enkele van deze pompbuizen zijn ontdekt. Een snelle scan van het archeologisch onderzoeksbureau levert maar één andere vindplaats op; een eiken pompbuis gevonden in Utrecht.
Leren muiltje
Naast de pompbuis is er in de Bosstraat te Winschoten een leren muiltje gevonden. Deze bijzondere archeologische vondst stamt uit de vestingtijd van Winschoten– de 17e eeuw. Een unieke vondst die een deel van het verhaal vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Winschoten!
Wethouder cultuur Bard Boon is enthousiast en blij mee deze unieke vondsten. Om iedereen de mogelijkheid te geven om de vondsten te bekijken, zal de gemeente de vondsten laten conserveren door een professioneel bedrijf. Vervolgens zullen deze worden geëxposeerd in Cultuurhuis De Klinker. Stichting Oud Winschoten zal zich verdiepen in de historie van de vondsten en een bijdrage leveren aan de informatie ten behoeve van een infopaneel dat bij de tentoongestelde objecten wordt geplaatst.
Foto: Gemeente Oldambt