Herfst nu echt op gang: bladval begonnen
Landelijk – Na de lange, warme en droge zomer is het nu zover: de blaadjes beginnen massaal te verkleuren. De eerste bladeren zijn al gevallen en komende maanden zullen bomen en struiken massaal hun blad verliezen. De herfstkleuren zorgen voor een mooi schouwspel in de natuur. Toch breekt ook een periode van overlast aan met vertragingen op het spoor en lange files.
De vorst van afgelopen weekend heeft ervoor gezorgd dat bladeren massaal verkleuren. Bovendien vallen de eerste blaadjes al. Vrieskou versnelt namelijk het proces van bladkleuring en bladval. Wanneer de wind aanwakkert is massale bladval te verwachten. Toch kan het nog een paar weken duren, voordat het blad van bomen en struiken op grote schaal naar beneden dwarrelt. Veel planten zien namelijk nog groen en beginnen nu pas te verkleuren.
Kleur in de natuur
Liefhebbers van herfstkleuren kunnen komende tijd volop genieten. Er is namelijk overwegend droog en warm najaarsweer op til. Vrijdag en zaterdag is het vrij zonnig met enkele stapelwolken. Morgen wordt het daarbij op grote schaal 20-22 graden. In het zuidoosten wordt het lokaal 23 graden. Zaterdag loopt het kwik op naar 20-24 graden met in Noord-Limburg kans op een plaatselijke 25 graden. In het noorden is het met 17-20 graden iets minder warm.
Het weer is ideaal voor een boswandeling of fietstocht door de bossen. Het zonlicht geeft de verkleurde bladeren nog wat meer elan. Met het uitblijven van onstuimig najaarsweer blijven de blaadjes wat langer aan de bomen hangen. Hierdoor kan langer worden genoten van de prachtige herfstkleuren.
Hinder
Wind en regen versnellen het proces van bladverkleuring en bladval. Wanneer een periode van nat en winderig weer aanbreekt leidt dit tot meer en langere files. Niet alleen op de weg is hinder te verwachten, ook op het spoor komt het tot vertraging en zelfs treinuitval. Treinen vermalen de blaadjes op het spoor namelijk tot pulp. In combinatie met water zorgt dit voor een gladde, olieachtige substantie op de spoorstaven. Treinen kunnen hierdoor bij optrekken en afremmen slippen. Dat laatste veroorzaakt slijtage aan de wielen, met zogenaamde vierkante wielen als gevolg. In de herfst staan hierdoor meer treinen aan de kant om onderhoud aan de wielen te plegen.
Om slijtage tot een minimum te beperken trekken treinen langzamer op en remmen eerder af. Dit zorgt voor vertraging. Ook wordt de dienstregeling aangepast en vertrekken treinen op bepaalde trajecten een minuut later dan in de zomer. Bovendien blijven spoorwegovergangen nabij stations als veiligheidsmaatregel soms langer dicht. Sprinters en stoptreinen hebben het meest last van vallende bladeren, omdat zij vaker op moeten trekken en afremmen. Vooral oudere treinen zijn gevoelig voor slippende wielen.
Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Bron: Weeronline.nl