Winschoten – De deelnemers van Taalhuis Oldambt hebben een film gemaakt over hoe mensen reageren op laaggeletterdheid. Met de film willen ze het taboe van laaggeletterdheid doorbreken en ervoor zorgen dat mensen meer respect voor elkaar hebben.
Wedstrijd
De film is gemaakt in het kader van de wedstrijd ‘Vanzelfsprekend’ van Tel mee met Taal; een initiatief van het kabinet om een extra impuls te geven aan het bestrijden en voorkomen van laaggeletterdheid. De opdracht was om in beeld te brengen wat nodig is om makkelijker mee te kunnen doen in de samenleving. In verschillende regio’s bedachten negen groepen een oplossing.
Team Winschoten
De film van team Winschoten gaat over alledaagse situaties, zoals het lezen van een menukaart in het restaurant of het lezen van een bijsluiter met informatie over medicijnen. De film is te zien via www.telmeemettaal.nl/stemmen. Op donderdag 22 maart kwam Esther Roodenburg van Tel mee met Taal in Winschoten langs om alle deelnemers een certificaat voor hun deelname te overhandigen.
Trots op resultaat
Met een filmpje werd de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt. En hoewel team Winschoten de wedstrijd niet heeft gewonnen, zijn ze wel heel trots op het behaalde resultaat en willen ze de film graag inzetten om andere mensen te laten zien waar ze tegenaan lopen in het dagelijks leven.
Taalhuis Oldambt
Taalhuis Oldambt is in september 2016 opgericht voor iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, rekenen of computeren. Inmiddels heeft het Taalhuis 190 deelnemers en 50 vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich op dinsdag- en donderdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur aanmelden in de bibliotheek in cultuurhuis De Klinker. Het Taalhuis geeft lessen dicht bij huis, alleen of in een groepje. Het Taalhuis is een initiatief van gemeente Oldambt, Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort, Biblionet Groningen, Het Oude Ambt en Stichting Humanitas.