AlgemeenKort nieuwsPolitiek

Waarom zijn er zo weinig vrouwen in de politiek in Oldambt?

- advertentie -

Oldambt – Hoe komt het dat er zo weinig vrouwelijke Kamerleden zijn? Het landelijke beeld verschilt niet zo heel veel met het beeld uit onze eigen gemeente. Ook in Oldambt zijn maar weinig vrouwen politiek actief. In de huidige gemeenteraad van Oldambt zijn de vrouwen ondervertegenwoordigd, maar 8 van de 25 raadsleden is vrouw, 32%. De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van Oldambt. Hoe komt het dat de gemeenteraad dan geen representatieve afspiegeling is qua man/vrouw verhouding? Is het te wijten aan een rechtsere, conservatievere politiek?

- advertentie -

Wat zegt de wetenschap?
Er zijn drie redenen waarom vrouwen zo weinig politiek actief zijn. Allereerst moeten vrouwen er zelf vertrouwen in hebben dat ze gekwalificeerd zijn voor de politiek. Beeldvorming is daarbij een belangrijk barrière. Ondanks dat vrouwen steeds hoger opgeleid zijn, zie je dat ze nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties. Daarnaast moeten gekwalificeerde vrouwen komen bovendrijven in de kandidaatstellingsfase. Maar juist in deze fase zijn vrouwen die potentieel geschikt zijn, minder zichtbaar dan mannen. Om ten slotte als vrouw gekozen te kunnen worden is de plek op de lijst doorslaggevend. Het is belangrijk dat je als vrouw op een verkiesbare plek staat. (bron: Nu.nl, video waarom-zijn-er-zo-weinig-vrouwen-in-de-politiek)

D66 – vrouwen – onderwijs, water en duurzaamheid
Veel verandert in de wereld op het moment dat er meer vrouwen in de politiek zouden zijn. Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat als er meer vrouwen in de politiek komen er meer focus komt op onderwijs, water en duurzaamheid. Onderwijs, water en duurzaamheid zijn standpunten waar D66 zich mee profileert, ook in Oldambt. Geen wonder, D66 heeft ook veel politiek actieve, vrouwelijke leden. Landelijk heeft D66 de primeur: voor het eerst kandideert een partij meer vrouwen dan mannen als bewindspersoon. Maar liefst drie vrouwelijke ministers levert D66.

D66 Oldambt laat eenzelfde beeld zien in de samenstelling van de kieslijst. Maar liefst 3 gekwalificeerde vrouwen staan er in de Top 5: Henriëtte Davelaar, Marjan Huft en Mike van der Werff. Hiermee blijven ze dicht bij hun slogan: Denken, Durven, Doen.

Henriëtte Davelaar, D66 Oldambt, heeft haar hand opgestoken
Als vrouw moet je beginnen met je hand opsteken en zeggen dat je de verantwoordelijkheid van de politiek op je wil nemen. Henriëtte Davelaar van D66 Oldambt is zo’n vrouw die haar hand heeft opgestoken. “Waarom?” vroegen we haar. “Je kunt niet wachten totdat een partij vanuit het niets bedenkt dat jij wel de politiek in wil. Daar moet je toch echt wat voor doen, zoals je aansluiten bij een politieke partij en je hand opsteken. Ik snap dat er voor veel mensen en met name vrouwen, een drempel is, omdat ze denken: ‘Ja, pfff, die politiek’. Er is een vertrouwenscrisis tussen de bevolking en politiek. Een betere afspiegeling van de inwoners in de gemeenteraad helpt om het vertrouwen te herstellen. ”

- advertentie - - advertentie -

Laten we eens beginnen met een betere verhouding man/vrouw. Deze diversiteit gaat de gemeente Oldambt verder brengen. Debatten worden op een andere manier gevoerd. Ik kijk er naar uit om mij na de gemeenteraadverkiezingen in maart 2018 in te zetten om Oldambt nog een beetje mooier te maken. Maar dan wel via Denken, Durven en Doen, de slogan van D66 Oldambt. Ik geloof dat je goed doordachte plannen nodig hebt om Oldambt nog mooier te maken. Maar bij praten en plannen moet het niet alleen blijven. Oldambt kan zeker ook Durf en Doen gebruiken. Oldambt is een prachtige gemeente die veel te bieden heeft. Je zal je als vrouw maar voor zo’n gemeente mogen inzetten. Ik kijk er naar uit!”

Dit kan u ook interesseren

Back to top button