Gedeputeerde Gräper en wethouder Van den Aker nemen STOPcontact Blauwestad in gebruik
Blauwestad – Blauwestad heeft een slimme bank, waarmee je je telefoon en elektrische fiets kunt opladen. STOPcontact heet de bank. De energie van het STOPcontact komt uit de SolaRoad Kit, een wegoppervlak met zonnepanelen die duurzame energie leveren. Op 16 juni namen gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt de duurzame bank in gebruik.
Het STOPcontact past in het beleid van de provincie Groningen om in verkeer- en vervoerprojecten te zoeken naar slimme en groene oplossingen. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “Het STOPcontact is een mooi voorbeeld van slim en groen doordat er energie wordt opgewekt, die ter plekke weer voor een ander doel kan worden gebruikt.”
Wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt is ook blij met het innovatieve bankje in Blauwestad: “Ik ben trots op dit technische hoogstandje in onze gemeente. Naast het terugdringen van het energieverbruik is duurzame opwekking één van de speerpunten in ons klimaatbeleid. Uiteraard levert dit project ook een bijdrage aan de toeristische sector. Met dit oplaadpunt slaan we twee vliegen in één klap: je e-bike opladen en daarnaast ook je smartphone om onderweg foto’s te maken van het mooie Oldambtster landschap.”
Multifunctionele bank
Het STOPcontact is een multifunctionele bank die bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en deFine-it. De energie die door de SolaRoad Kit wordt opgewekt wordt opgeslagen in twee zeezoutaccu’s. Deze accu’s zitten verpakt in een multifunctionele bank. De bank heeft een stopcontact voor het opladen van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet. Daarnaast zijn er vier oplaadpunten in een fietsenrek voor de elektrische fiets. Ook heeft de bank een digitaal informatiescherm. De technologie in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden.
SolaRoad Kit
SolaRoad is een baanbrekende innovatie op het gebied van energiewinning. Een uniek concept, dat zonlicht op het wegdek in elektriciteit en zo écht duurzame energie opwekt. In Krommenie (provincie Noord-Holland) ligt sinds 2014 een SolaRoad-fietspad in de vorm van een proeftrace van 90 meter. SolaRoad is nu ook voor kleinere oppervlakten beschikbaar als SolaRoad Kit. Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland is blij dat de duurzame vondst nu ook in Groningen wordt toegepast. “Geweldig om te zien dat de succesvolle SolaRoad door de provincie Groningen wordt opgepakt. Ik feliciteer de provincie Groningen graag van harte met de aanschaf van de eerste SolaRoad Kit ter wereld!”
De SolaRoad KIt Is een nieuwe ontwikkeling van SolaRoad en bestaat uit vier betonelementen van ongeveer 2,8 x 3,5 meter met daarin zonnepanelen. De SolaRoad Kit levert ca. 3500 kWh per jaar op, dit is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor één jaar. De kit kan energie leveren voor bijvoorbeeld wegverlichting, verlichting van een etalage, verwarming, een wifi- punt of een oplaadpunt voor elektrische fietsen of mobiele telefoons. SolaRoad is een project van de provincie Noord-Holland, TNO, Strukton Civiel en Dynniq.
Foto’s: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl