Algemeen
Het worden warme dagen: Veilig barbecueën tips!
Oldambt/ Landelijk – Barbecueën in de tuin of open ruimte is over het algemeen veilig, maar het blijft wel opletten. Een paar tips om het zo veilig en leuk mogelijk te houden.
- advertentie -
Houtskool
- Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger.
- Gebruik bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes of vloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus.
- Neem de tijd, reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien, dus niet meer vlammen, kan het eten erop.
- Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
- Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
- Ga nooit met een brandende barbecue lopen.
- Gebruik bij het aanmaken nooit benzine, petroleum of spiritus.
Gas
- Controleer de datum op de gasfles.
- Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop) en scheurtjes.
- Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
- Steek de barbecue aan op het moment dat u het gas opendraait.
Elektrisch
- Pas op voor regen. De combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting.
- Zet een elektrische barbecue dus ook niet vlakbij een vijver of zwembad.
- Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
- Pas op voor struikelgevaar: leg het snoer plat op de grond en zo min mogelijk in de looproute.
Algemene tips
- Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver kan worden gelopen.
- Scherm de barbecue af met een windscherm.
- Houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Kies een windvrije plaats.
- Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
- Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water of zand bij de hand.
- En zorg natuurlijk dat er een BBQ-BOB aanwezig is.