Nieuwe brede school in Scheemda kan er in 2017 staan
Scheemda – Na Midwolda en Oostwold krijgt ook Scheemda een brede school. Kosten bijna vier miljoen euro. De financiering is rond, de gemeenteraad van Oldambt is nu aan zet.
Het is de bedoeling dat openbare basisscholen Jaarfke en Eexterbasisschool en de christelijke basisschool Annewiek verhuizen naar de locatie van het voormalige Dollard College aan de Kanaalweg.
Dat complex staat leeg en maakt plaats voor de brede school. Het gedeelte dat in 2005 is aangebouwd, blijft staan. Clustering van drie basisscholen is noodzaak, omdat het leerlingenbestand in een vlot tempo afkalft. Nu nog volgen ruim vijfhonderd leerlingen lessen op deze basisscholen. Over enkele jaren zijn dat er nog maar ongeveer 350, is de prognose. ,,Dit is het gevolg van krimp in de regio”, weet onderwijswethouder Bard Boon (PvhN) in de gemeente Oldambt.
Financiering
Op basis van het geringere aantal leerlingen zijn er ook minder leslokalen nodig. Nu nog beschikken de drie scholen gezamenlijk over zestien lokalen, dat aantal wordt teruggebracht naar elf. De eerste schetsen van de nieuwe school liggen op tafel. Of er één entree en schoolplein komt, is nog onduidelijk. ,,Als het aan mij ligt, gaat dat gebeuren”, zegt Boon. In Oostwold/Midwolda is dat niet het geval.
Hoewel Oldambt geen externe financiering nodig heeft, wil Boon nog wel een beroep doen op het krimpfonds. ,,Ik ga daar zeker met de gedeputeerde over praten.” Wat de inrichtingskosten betreft wil Boon nog om tafel met de directies. Of de clustering van scholen personele consequenties heeft, is nu nog onduidelijk. Over die vraag buigen zich de komende tijd de directies van Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (Sooog) en Vereniging Christelijk Onderwijs Oost-Groningen (VCO).
Drie onder één dak
Het zijn niet alleen de drie basisscholen die onderdak krijgen in de brede school. Er is ook ruimte voor een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Boon heeft nog geen idee wat er in de toekomst met de drie schoolgebouwen gaat gebeuren. ,,Voor een gebouw heeft zich in het verleden iemand gemeld. Maar als er geen belangstellenden zijn, dan gaan we de gebouwen slopen en trapveldjes of parken aanleggen.”
Als alles volgens schema verloopt kan de brede school met ingang van het schooljaar 2017 klaar zijn. Boon heeft de achterliggende jaren al gesprekken gevoerd met de medezeggenschapsraad en ook een onderhoud gehad met ouders en leerkrachten.
Bron: DvhN
Foto’s: OldambtNu.nl