Algemeen

Thuiszorgmedewerkers bestormen raadzaal voor baanbehoud

- advertentie -

Winschoten – Met spandoeken, toeters en een megafoon eisen de medewerkers van thuiszorgaanbieder Oosterlengte alsnog spreektijd in de raadsvergadering van Oldambt.

- advertentie -

Ze staan al met één voet op straat, nu Oosterlengte niet meedoet met de aanbesteding van de huishoudelijke hulp in Oldambt. ‘Actie!, actie!’, scanderen ze. En: ‘Wie is de zorg? Wij zijn de zorg!’.

Mikpunt
Wethouder Bard Boon kijkt donker. Hij is als verantwoordelijke voor de zorg in zijn gemeente het mikpunt van de protesten. Dat bleek vorige week al in de vergadering, die maar deels kon worden afgemaakt doordat D66 een extra debat aanvroeg over de aanbesteding in de huishoudelijke hulp.

Samen met zijn collega Kees Swagerman van Financiën heeft Boon het aanbestedingstraject opgesteld. Met desastreuze gevolgen voor Oosterlengte. De gemeente biedt zo weinig dat Oosterlengte zich niet eens heeft kunnen inschrijven voor de aanbesteding.

Half miljoen verlies
‘Voor het bedrag dat de gemeente voor de huishoudelijke hulp biedt kunnen we het niet doen’, zegt directeur Hennie Sanders. ‘Dan draaien we per jaar een half miljoen euro verlies’.

- advertentie - - advertentie -

In de Tramwerkplaats is vóór het bezoek aan de raadsvergadering een actiebijeenkomst gehouden. Daar zet landelijk bestuurder van de FNV Maureen van der Pligt voor een gehoor van zeker 200 medewerkers van Oosterlngte de stand van zaken nog eens op een rij.

Successen
Ze is bezorgd, maar ook strijdvaardig. Druk op gemeenten die te weinig bieden heeft in een aantal gevallen succes gehad. Onder meer in Amsterdam, Heerhugowaard en Schagen.

Volgens Van der Pligt heeft de gemeente Oldambt zich niet gehouden aan de gedragscode die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Rijk overeen zijn gekomen.

Zo is in de aanbesteding niet opgenomen dat de gemeente ervoor zorgt dat er voor de medewerkers van de organisatie die het werk verliest na de aanbesteding, van werk naar werk gaan.

Onfatsoenlijk
‘Het is niet fatsoenlijk zoals Oldambt de aanbesteding regelt’, vindt Van der Pligt. Ze wijst op een Algemene Maatregel van Bestuur die ingaat per 1 januari volgend jaar. Daarin worden gemeenten verplicht in de prijs die ze betalen voor de huishoudelijke hulp ook de nieuwe CAO-bepalingen mee te nemen.

Daarin is een hogere loonschaal afgesproken voor de medewerkers. Dat komt neer op gemiddeld 25 euro per uur. Nu wordt nog geen 21 euro geboden. ‘Ik vind het schandalig dat Oldambt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, als je geld op de zorg overhoudt als gemeente’, zegt Van der Pligt.

Van verplichting af zijn
Gemeenten die nog vóór de jaarwisseling aanbesteden, hoeven daar volgens de letter van de wet geen rekening mee te houden. In de raadsvergadering van vorige week rees de verdenking dat Oldambt met opzet snel wil aanbesteden om van de verplichting af te zijn.

Volgens wethouder Swagerman moest de gemeente wel snel aanbesteden, omdat het huidige contract per 1 januari afloopt en er dus dan een zorgaanbieder bekend moet zijn. Maar Van der Pligt stelt vast dat ook Den Haag wil dat de de bepalingen van de AMVB worden gerespecteerd.

Haar zin krijgen
De FNV-ster deed eerder een aanvraag om in de hervatting van de raadsvergadering te mogen inspreken. Dat werd geweigerd. Bij het onaangekondige protest van maandagavond krijgt ze toch haar zin.

In de haar toegemeten vijf minuten maakt ze nog eens duidelijk wat de gevolgen zijn van de aanbesteding. Ontslag voor 280 medewerkers die maar moeten zien of en hoe ze worden overgenomen door de winnaar van de aanbesteding.

Rechter
Ook stelt ze de gemeente een gang naar de rechter in het vooruitzicht als die de aanbesteding niet aanpast volgens de regels van de AMVB. ‘We stellen de gemeente dan aansprakelijk voor de geleden schade bij de medewerkers’.

Van der Pligt ziet daarvoor mogelijkheden in de Wet Aanpak Schijnconstructies. Ze sluit haar betoog naar het Oldambster gemeentebestuur af met: ‘U bent gewaarschuwd’.

Druk zetten
Ook de organisaties die wel meedoen met de aanbesteding worden door de bond onder druk gezet. ‘We wijzen ze er op dat het personeel dat ze overnemen recht heeft op alle arbeidsvoorwaarden die ze nu ook hebben. ‘We hebben onlangs een rechtszaak gewonnen van een organisatie die dat niet deed.’

Bron: RtvNoord
Foto’s: Jos Hensens/ OldambtNu.nl

Dit kan u ook interesseren

Back to top button