AlgemeenGemeente

Vierde container voor huishoudens in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Na de grijze- , groene – en papiercontainer krijgen de inwoners van Oldambt er vanaf januari 2018 een vierde container bij: de plastic- en blikjescontainer. dat meldt Digitale Dorp Midwolda.

- advertentie -

De plastic- en blikjescontainer, voorzien van een oranje deksel, is de vervanger van de plastic zak die nu nog wordt gebruikt voor het inzamelen van plastic en drankkartons. Voor de aanschaf van ongeveer 15.000 containers trekt Oldambt bijna 800.000 euro uit.

Experiment in Westerlee
Afgelopen jaar is in het dorp Westerlee al geëxperimenteerd met de extra container. ”Op een aantal opmerkingen na waren mensen louter positief”, zegt wethouder Ricky van den Aker (CDA). Oldambt wil niet alleen uit oogpunt van efficiency van de plastic zak af. ”We krijgen regelmatig klachten over weggewaaide zakken. Dat geeft alleen maar rotzooi op straat. We denken dat het straatbeeld netter wordt als we containers inzetten.”

Lees meer: Westerlee start proef met ‘minicontainer’ voor plasticafval

Oldambt voerde de speciale plastic zak voor plastic en karton in januari 2015 in. De aanschaf van plastic zakken en bezorging kost de gemeente Oldambt nu nog 60.000 euro per jaar.

Afval scheiden
Hoewel het scheiden van afval steeds beter gaat, meent Van den Aker dat er nog een extra slag gemaakt kan worden. Ze baseert zich daarbij op cijfers uit de afgelopen jaren. ”In 2014 hadden we nog 243 kilo restafval per persoon. Een jaar later nog 136 kilo en afgelopen jaar is het weer enigszins gestegen, naar 146 kilo per persoon. We verwachten dat als we de nieuwe container gaan inzetten, voor plastic en blikjes, dat we het aantal kilo’s restafval weer naar beneden kunnen brengen. We mikken uiteindelijk nog op 100 kilo restafval.” Gevolgen voor het tarief heeft de nieuwe vorm van inzameling niet.

Ophaal frequentie veranderd
Waar de inwoners vanaf 2018 wel rekening mee moeten houden, is dat de frequentie van ophalen gaat veranderen. ”Het restafval, de grijze container, wordt straks eens per vier weken opgehaald. Nu is dat nog twee keer per maand. De papiercontainer gaat naar een keer in de vijf weken. Nu is dat nog een keer per vier weken.” Het is de bedoeling dat medewerkers van Synergon de plastic- en blikjesroute blijven lopen. ”Daarvoor zetten we een vrachtauto in. Bijkomend voordeel is dat we ook nog beter controleren of er daadwerkelijk plastic en blikjes in de container zit.”

Van den Aker voorziet weinig problemen met de invoering van het nieuwe systeem. Alleen voor huishoudens waar veel luiers worden gebruikt kan het tot problemen leiden. ”Ze kunnen eventueel tegen meerprijs een extra container krijgen” zegt Van den Aker.

Bron: Digitale Dorp Midwolda (www.midwolda.nl)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button