AlgemeenRegionaal nieuws

4,5 Miljoen tekort bij werkvoorzieningschap Synergon

- advertentie -

Winschoten – De begroting voor 2017 van het werkvoorzieningschap Synergon vertoont een tekort van ongeveer 4,5 miljoen euro.

- advertentie -

Dat zegt Wim ’t Mannetje, plaatsvervangend voorzitter van Synergon en VVD-wethouder van Bellingwedde. Die gemeente is met Pekela en Oldambt ‘deelnemer’ aan het werkvoorzieningschap.

Maatregelen

Synergon, dat ongeveer duizend werknemers heeft, draait al veel jaren met verlies. Twee jaar geleden liet de begroting zelfs een gat van 5,7 miljoen euro zien. De deelnemende gemeenten namen verschillende maatregelen om dat tekort kleiner te krijgen.

Zo werd de metaalafdeling overgenomen door het uitzendbedrijf Abiant. ,,Loon- en andere kosten daalden daardoor’’, zegt ’t Mannetje. ,,Ook hebben we op allerlei andere manieren op de uitgaven bespaard, bijvoorbeeld door enkele gebouwen af te stoten. Het binnenhalen van meer opdrachten heeft de financiële positie ook verbeterd.’’

Door de maatregelen werd het tekort teruggebracht en is ook het verwachte tekort voor 2017 minder groot. ,,Maar 4,5 miljoen euro is natuurlijk nog wel een groot bedrag’’, zegt ’t Mannetje. ,,We blijven dan ook proberen de kosten te drukken en de inkomsten te vergroten.’’

Als dat bedrag van 4,5 miljoen wel blijft staan moet Oldambt het grootste deel daarvan ophoesten. Die gemeente levert de meeste personeelsleden. Bellingwedde, de kleinste gemeente van Oost-Groningen, levert het kleinste aantal. ,,Maar ook wij moeten bijna vijf ton ophoesten bij dat tekort’’, zegt de wethouder.

Voor Bellingwedde, dat een algemene reserve van iets meer dan 1 miljoen euro heeft, is dat een grote som. ,,We moeten bij het maken van onze gemeentelijke begroting dan ook kijken hoe we met dit tekort omgaan. Vergeet niet dat het Rijk ook nog eens minder subsidie aan gemeenten geeft voor personeelsleden van werkvoorzieningschappen.’’

Akkoord van Westerlee

Heel belangrijk is volgens ’t Mannetje wat het Akkoord van Westerlee oplevert. In dat akkoord hebben de Oost-Groninger gemeentebestuurders plannen gemaakt voor de toekomst van Synergon en Wedeka, het andere werkvoorzieningschap in de regio. Ze hopen dat de rijksoverheid miljoenen euro’s ophoest voor het uitvoeren van die plannen.

(Bron: Dvhn)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button